Schreinemacher geeft niet op: aanbesteden moet simpeler – Aanbestedingsnieuws

Schreinemacher geeft niet op: aanbesteden moet simpeler

Bij de Europese Parlementsvergadering voor Interne Markt en Consumenten, IMCO, waar ook het aanbesteden onder valt, heeft EU-rapporteur Liesje Schreinemacher van de VVD nog maar weer eens onder de aandacht gebracht dat het toch echt eenvoudiger moet met Europees Aanbesteden. Dat is van belang om het MKB te ondersteunen. Dat stond ook ter bespreking op de agenda van 28 september van de IMCO. Je weet maar nooit. Misschien gaan dan nu al die parlementsleden eindelijk hun werk doen en aan de bel trekken dat het helemaal anders moet.

Dat is hoe dan ook juist nu hard nodig, in het licht van de situatie rondom het coronavirus, wat binnen de EU-instellingen nogal aanmatigend de “Covid-19 Crisis” wordt genoemd. Aanbestedingsnieuws laat die term graag voor de rekening van de Europese Commissie. Maar goed, ook Aanbestedingsnieuws is voorstander van het sterk versimpelen van de aanbestedingsbureaucratie en zit hier met Hollandse vlaggetjes, Go Liesje Go Liesje te fluisteren vanaf de publieke tribune. Vanwege de coronamaatregelen zijn wij daartoe ook maar niet naar Brussel afgereisd. Die publieke tribune is onze bureaustoel. Gelukkig is door de Coronafarce alles online beschikbaar. Afgelopen maandag was de vergadering en we kunnen die ook nu nog terug bekijken om er dit artikel over te schrijven.

In totaal zijn er 81 amendementen bij de Draft Opinie

Zie hier de draft opinie en de ambitie van Schreinemacher:

https://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2014_2019/plmrep/COMMITTEES/IMCO/PA/2020/09-02/1207533EN.pdf

Het gevoel van noodzaak de aanbestedingsregels nu echt te versimpelen om het leed voor het MKB niet nog erger te maken, lijkt echter bij de overige parlementsleden te ontbreken. Door alle voorzorgsmaatregelen zijn veel commissieleden thuis via een slechte verbinding, dat is eigenlijk hilarisch aangezien de aanbestedingsregels ook een sta in de weg zijn en zijn geweest aan staatssteunmaatregelen voor de aanleg van breedbandnetwerken. Zo is Hocine Mehdi, vertegenwoordiger van Londen, niet alleen niet te verstaan, het beeld sneeuwt en hapert ook nogal. Bij Kokolari Arba uit Zweden is een behoorlijke echo. Je zou dus denken dat de parlementsleden ook een soort noodzaak voelen voor eenvoudigere en logisch kloppende aanbestedingsregels om de diverse glasvezel leveranciers te faciliteren ook in Finland en Griekenland snel internet te regelen. De gemeenteraad van De Ronde Venen is nog eenvoudiger terug te kijken met de software van Notubiz, wat de Europese Commissie weigert in te kopen omdat het zijn eigen waardeloze preferred suppliers in Brussel heeft voor zowel digitale broadcasting als ook al die parlementsstukken. Spreek ze er dan op aan! Dat is toch je werk als parlementslid. Als je het zo rot vindt. Doe er dan wat aan! Zeg het ze!

Kim van Sparrentak van Groenlinks heeft als enige dan weer hinderlijk veel last van interferentie. Zij heeft in vergelijking met haar commissiegenoten uit andere lidstaten nog de beste verbinding. Dat is ook waarschijnlijk wat het interferentieprobleem veroorzaakt, de snelle internet verbinding op haar telefoon náást de computer met snelle internetverbinding, zodat de kinderen ondertussen kunnen appen dat ze van school gehaald willen worden met de bakfiets. Hoe kan dat? Dat zij als enige deugdelijk internet heeft om met een webcam haar bijdrage te streamen? Omdat Amsterdam al in 2003 (merk op dat dit dus 17 jaar geleden is) besloot om met een beperkte investering, al dat glasvezel netwerk aan te leggen. Toen kon dat nog zonder aanbesteding en TenderNed bestond ook nog niet. Aanbestedingsnieuws weet het nog goed. Aanbestedingsnieuws was er als eerste bij. Bij InterNLnet. We hadden toen een Prinsengracht abonnement of zo. Dat was het goedkoopst. Wat een mooie tijd was dat. In 2006 he, tweeduizendzes begonnen Bam en Draka met de aanleg. Wethouder Maarten van Poelgeest van Groenlinks en stadsdeel VVD-wethouder Dennis Straat kwamen toen symbolisch de kabel trekken.  Bedankt hoor! Echt toppie.

En maar vloeken op die rotstad en ondertussen allemaal hierheen komen om te internetten. Vorig jaar was Aanbestedingsnieuws op fietsvakantie in de Eiffel in Duitsland. Kein internet??! Twee weken lang. We gingen nog net niet dood. De enige niet-Duitse zenders daar zijn dus CNN en RT. We moesten draconisch veel geld betalen voor een druppel 4G internet van dat TMobile om dan nog de mail te checken. Verschrikkelijk. Het was zo erg, we hebben zelfs naar een Duits humoristisch programma gekeken omdat er gewoon echt niets anders was om te doen. Het was om te huilen. En waarom? Nou dat is dus de boerenklucht van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening.

Als je nu nog niet tranen in je ogen van het lachen hebt, kijk dan ook maar niet naar de vergadering. Dat valt echt tegen. De speeches gaan eigenlijk alleen over de moeilijke tijden en wat de parlementsleden voor de toekomst verwachten. Iedereen klaagt over de verbinding maar niemand ziet de relatie met dat ze dat zichzelf dus aandoen, door vrijblijvende praatjes en radicale stellingname in verplichte labeling van consumentenproducten, maar niet te focussen op waar het echt om gaat, het traject voor overheidsinkoop drastisch te verbeteren.

Er wordt dus helemaal niets gezegd over de draconische stupiditeit van de aanbestedingswetgeving. Wat uitgesproken, ja zo durven we de Algemene Groepsvrijstellingsverordening uit 2013 wel te noemen. Aan dat stukje wetgeving ontbreekt werkelijk elke logica. Als je niet kan aanbesteden (omdat er geen vraag is naar breedband internet tegen de riante kostprijs van de aanleg in zwarte en grijze gebieden)  dan mag je van de Commissie … … aanbesteden.  Ja maar, dat kon dus niet, dat was de aanname. We zijn nu al 7 jaar verder, op het Ministerie van EZ was de gebrekkige logica van dit staaltje regelgeving toen al bekend, maar er is dus nog niets veranderd. Tiktok!

Het hilarische hoogtepunt wordt gelukkig al vroeg bereikt, als er in de parlementszaal jongedames van nog geen 30

de IMCO webinar van 28 september, aan het woord Kokolari Arba ©EU 2020

in beeld komen met een blauw EU mondmasker. Dat ze zo slecht geïnformeerd zijn over het risico op streptokokkeninfecties als gevolg van het dragen van mondmaskernonsens en de gevaren daarvan, komt dan vast ook  omdat ze zo langzaam internet hebben. Aanbestedingsnieuws stikte bijna in een druif van het lachen. De vergadering is terug te kijken via

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-internal-market-and-consumer-protection_20200928-1000-COMMITTEE-IMCO_vd van 10 tot 12 gaat met name over product safety
https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-internal-market-and-consumer-protection_20200928-1345-COMMITTEE-IMCO_vd van 13:45 tot 15″:45

Go Liesje!

Zie verder voor de onmogelijkheid van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening AGVV

Met name dit artikel, waarin Aanbestedingsnieuws  stelt dat er dus twee cirkelredeneringen in de AGVV zitten

Ondernemers starten zelf met aanleg glasvezelnetwerk buitengebied Overijssel

Met als radicaal gevolg:

EU legt Nederland boete op voor implementatie breedband

Regio Rivierenland in gelijk gesteld kort geding “glasvezel”

KPN Netwerk legt ook in Tilburg glasvezel

Glasvezelnetwerk Friesland gegund aan Kabelnoord

Ondernemers starten zelf met aanleg glasvezelnetwerk buitengebied Overijssel

Friesland gaat glasvezelnetwerk witte gebieden toch aanbesteden

Glasvezel aangelegd in buitengebied Putten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *