SBIR Circulair viaduct onderzoeksresultaat geleverd – Aanbestedingsnieuws

SBIR Circulair viaduct onderzoeksresultaat geleverd

Rijkswaterstaat, Van Hattum en Blankevoort en prefab-bouwer Consolis Spanbeton bouwden samen het 1e circulaire betonnen viaduct van Nederland. Daar is een onderzoek naar gedaan. Een SBIR is een innovatief inkooptraject, zowel omdat de inkoopmethode niet veel wordt toegepast, als om dat het wordt gebruikt om een nog niet commerciëel verkrijgbare innovatie mee in te kopen.

Het demontabele brugdek, het werken met voorspanning zonder aanhechting en de ‘shear keys’ (nokken die ervoor zorgen dat de elementen in elkaar grijpen) lijken allemaal interessante toepassingen voor circulair bouwen. Wel moet een volgende versie van het ontwerp lichter zijn om op grotere schaal te kunnen worden toegepast. Zo is het huidige prototype geschikt voor de zwaardere verkeersklasse, zoals vrachtwagens. Maar voor een fietsbrug hoeft het ontwerp niet zo robuust en zwaar te zijn. De belangrijkste inzichten en lessen van het prototype zijn te vinden op de projectpagina Bouw circulair viaduct bij Kampen.

De liggers van het prototype van het circulaire viaduct liggen momenteel bij Consolis Spanbeton voor de tijdelijke opslag. Het viaduct zal op een andere locatie worden geremonteerd, om meer kennis en ervaring op te doen. Rijkswaterstaat is nog in gesprek over de herbestemming.

Foto: RWS

Tussen december 2018 en september 2019 is het viaduct getest door het werkverkeer van de bouw van de Reevesluis. Het dek van het circulair viaduct bestaat uit 40 betonnen elementen en kan volledig en ongeschonden worden gedemonteerd, verplaatst en op een nieuwe locatie herbouwd.

Als vervolg op de Open Leeromgeving en de resultaten van het prototype van het circulair viaduct zal Rijkswaterstaat, samen met andere opdrachtgevers, de daadwerkelijke uitvraag van circulaire viaducten en bruggen doen via een Strategic Business Innovation Research (SBIR). Dat is een inkoop- en financieringsmethode waarmee overheden marktpartijen betalen om haalbaarheidsonderzoek te laten doen en prototypes te laten maken voor complexe vragen waarbij nog geen marktoplossing beschikbaar is.

Op 13 december 2019 staat een markconsultatie gepland waar de criteria voor de SBIR worden aangescherpt. Rijkswaterstaat roept andere overheden en bedrijven op om hierbij aanwezig te zijn. Je kunt je aanmelden voor de marktconsultatie open leeromgeving. Tijdens de Week van de Circulaire Economie (3 tot en met 7 februari 2020) zal de uitvraag op TenderNed gepubliceerd worden.

Bron: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/2019/11/waardevolle-lessen-over-het-eerste-circulaire-viaduct.aspx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *