Saab uit Zweden haakt af bij Belgische F16 tender – Aanbestedingsnieuws

Saab uit Zweden haakt af bij Belgische F16 tender

België wil zijn F16’s vervangen. Daarvoor had het voor de aanschaf opgerichte programma, Air Combat Capability Program (ACCaP),  een aanbesteding uitgeschreven en offertes opgevraagd. Boeing had daar al eerder van laten weten dat het niet zou reageren op de tender. Nu kan ook Saab aan dat rijtje worden toegevoegd.

De huidige 54 F-16’s zouden worden vervangen worden door 34 nieuwe gevechtstoestellen. De huidige capaciteit F-16 heeft een limiet van 8.000 vlieguren per toestel. In de periode 2023-2028 bereiken de toestellen naar verwachting hun einde levensduur.

Saab Jas 39 E ©FMV/Saab

De fighter jet waarmee Saab zou reageren, de Gripen is volgens Zweden een zeer geavanceerd en kosteneffectieve fighter vliegtuig systeem, die volledig voldoet aan alle operationele eisen. In de Tender vraagt België ook om operationele ondersteuning van het leverende land. Dat zou een buitenlands beleid van Zweden vragen en een politiek mandaat, dat nog niet bestaat. Daarom reageren Zweden en de Zweedse Defensie Materiëel Organisatie FMV niet verder.

Lees hier de tender, die daar Request for Government Proposal wordt genoemd: Request for Government Proposal.pdf 

De uitvraag in de aanbesteding is voor :

– 34 equipped multi-role combat aircraft, and all related support equipment;
– Support arrangements and related equipment that guarantee adequate training of the required number of aircrew, technicians and support personnel;
– Support arrangements and related equipment that enable the use of the Belgian aircraft in operations.
Throughout this RfGP, the notion ‘equipment’ includes the software and licenses required to operationalise that equipment.

Het Belgische Ministerie van Defensie heeft kennis genomen van dit besluit en dankt FMV voor de open en constructieve samenwerking gedurende deze afgelopen drie jaar. Er blijven nog drie kandidaten in de running om een “partenariaat van Staat tot Staat” [red AN: een strategische alliantie]  af te sluiten:

  • Frankrijk dat vertegenwoordigd wordt door de Direction Générale de l’Armement en dat het Rafale wapensysteem aanbiedt;
  • De Verenigde Staten vertegenwoordigd door het F-35 Joint Program Office en die het F-35A wapensysteem aanbieden;
  • Het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigd door het Ministerie van Defensie en dat het Eurofighter wapensysteem aanbiedt.

Bron: FMV/ RFGP, 11 juli 2017

Zie ook:
https://www.mil.be/nl/persberichten/de-zweedse-regering-beslist-om-niet-langer-deel-te-nemen-aan-de-belgische-competitie

https://www.demorgen.be/binnenland/ook-saab-haakt-af-voor-vervanging-belgische-f-16-s-bfab17e1/

Zie eerder:

Boeing trekt zich terug uit Belgische aanbesteding F16-vervanger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *