RWS test met TESO noodlandingen veerdienst – Aanbestedingsnieuws

RWS test met TESO noodlandingen veerdienst

Veerdienst TESO heeft in samenwerking met Rijkswaterstaat de noodaanlanding op het marineterrein van Den Helder aangepast en getest. Dankzij de noodaanlanding kan de TESO-veerboot blijven varen als er

©TESO 2024

een calamiteit is in de reguliere veerhaven.

Uit een oefening in 2023 bleek dat de noodaanlanding in Den Helder alleen kon worden ingezet voor de TESO-veerboot ‘Dokter Wagemaker’. Door de fenders (beschermplaten) van de meerpalen te draaien en deze nieuwe situatie meteen te testen, kan ook de modernere ‘Texelstroom’ goed gebruik maken van de noodaanlanding, zo bleek deze week uit de test.

Sinds 2020 is de noodaanlanding in Den Helder voorzien van een permanent brugdeel.

Dit maakt het voor TESO mogelijk om in overleg met de havenmeester in geval van nood aan de veerhaveninstallaties direct uit te kunnen wijken naar de noodaanlanding. Het verleden heeft aangetoond dat de noodbrug geen overbodige luxe is.

De huidige veerhaveninstallaties worden vernieuwd in 2030 en worden door Rijkswaterstaat tot die tijd operationeel gehouden met onderzoek en onderhoud. Gezien de leeftijd van de aanlandinrichting is het belangrijk om zeker te weten dat de noodaanlandingen voor beide veerboten naar behoren ingezet kunnen worden.

Ook op Texel is een noodaanlanding. Deze kan door beide veerboten worden gebruikt, zo is uit eerdere testen gebleken.

Bron: Rijkswaterstaat, 20 juni 2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *