RWS gaat voorbij functionele eisen met Basisonderhoudscontract – Aanbestedingsnieuws

RWS gaat voorbij functionele eisen met Basisonderhoudscontract

Functioneel specificeren jarenlang het credo van vele aanbestedingsspecialisten, heeft bij RWS Zuid-Nederland kennelijk afgedaan voor onderhoudscontracten. Rijkswaterstaat Zuid-Nederland gaat als eerste regio aan de slag met het nieuwe Basis OnderhoudsContract (BOC) voor het vaste, meerjarige onderhoud aan snelwegen.

Gebr. Van Kessel SCO B.V. (Perceel West), Heijmans Infra B.V. (Perceel Midden) en Strukton Wegen en Beton B.V. (Perceel Zuid-Oost) werken de komende 5 jaar als eerste opdrachtpartners binnen dit contract, dat het oude prestatiecontract vervangt.

Het basisonderhoudscontract kent geen functionele eisen meer, waardoor risico’s binnen het contract beter worden verdeeld. Het basisonderhoudscontract biedt ook meer zekerheid door een looptijd van 5 jaar zonder verlengingen.

Foto: Pexels.com

Met het basisonderhoudscontract gaat Rijkswaterstaat terug naar de basis en gaat zo meer gebruik maken van de kennis van de opdrachtpartners. In het eerste jaar worden de voorgeschreven onderhoudsregimes uit het contract gerealiseerd, denk bijvoorbeeld aan het tweejaarlijks reinigen en onkruidvrij maken van de goten. De onderhoudsregimes worden na 1 onderhoudsjaar samen met de opdrachtpartners geanalyseerd en geoptimaliseerd.

De ervaringen die worden opgedaan, gebruiken we om de kwaliteit van het onderhoud op peil te houden. Naast het regulier onderhoud worden binnen dit contract ook schades en calamiteiten op het hoofdwegennet hersteld.

Het basisonderhoudscontract sluit aan op de doelstellingen van de transitieaanpak ‘Op weg naar een vitale infrasector’. De kern van deze aanpak is het experimenteren met nieuwe vormen van projectvoorbereiding, aanbesteding en uitvoering. Zo wordt samen met de markt gewerkt aan nieuwe onderhoudscontracten om terug te gaan naar de basis en te focussen op het vast o

nderhoeud.

Zie verder:

Nieuw contract voor meerjarig onderhoud | Rijkswaterstaat

NDR

Zelf noemt Rijkswaterstaat het experimenteren met aanbesteding en tegelijk ouderwerts: Japanse duizendknoopfilosofie. Hoe lig je goed met jezelf in de knoop als je procesinnovatie weet te rijmen met het concept doen-zoals-vroeger-altijd-al. Sommige Japanse duizendknopen zou iedereen moeten willen.
Zie meer:

https://www.pianoo.nl/nl/themas/innovatiegericht-inkopen/aan-de-slag/functioneel-specificeren/stappenplan-functioneel

https://www.denkdoeduurzaam.nl/tools/f/functioneel-specificeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *