RWS en CJIB zoeken echt circulaire cateraar
Bij een gezamenlijk inkooptraject zijn Rijkswaterstaat en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden op zoek naar een cateraar die circulaire maaltijden kan leveren. Om er zeker van te zijn dat de catering echt circulair is, is gekozen voor een speciale aanbestedingsprocedure: “Mededingingsprocedure met Onderhandeling”.
Die procedure moet ervoor zorgen dat er ook echt circulair geleverd wordt. “We zijn niet op zoek naar de partij die het verhaal het mooiste op papier kan zetten. We willen een partner die de catering van Rijkswaterstaat en het CJIB de komende jaren echt circulair maakt.”
Er wordt daarbij eerst een voorselectie gemaakt op basis van “het DNA [Red AN: bloedtest?] en de visie van de marktpartijen. Slechts 3 van hen gaan uiteindelijk door naar de gunningsfase. Dat is ook gunstig voor de inschrijvers: zij hoeven niet allemaal bij aanvang al een uitgebreid plan in te leveren.”, zo laat een categoriemanager catering Rob Heijink weten.
De nieuwe cateraar moet op 4 februari 2019 gaat starten. De definitieve gunning verwachten de inkopers op 21 november. “Dus hebben we ruim 2 maanden voor de implementatie.”
Circulaire catering
Stakeholders collega’s bij Rijkswaterstaat opgepast. Van hoe Rijkswaterstaat de circulaire catering voor zich ziet, is een powerpoint sheet gemaakt, die bij de aanbesteding zit inbegrepen als bijlage. Daaruit blijkt dat Rijkswaterstaat graag lokaal geproduceerde bietenpulp wil en oud brood. De verdienmogelijkheden zijn eindeloos.
- Bij de inkoop: kiezen voor producenten die circulaire principes toepassen of daar maximaal naar streven.
- Bij de productie: bodemvruchtbaarheid blijft behouden, gesloten watersystemen en behoud van biodiversiteit. Daarnaast betekent dit dat er zoveel mogelijk gebruikt wordt gemaakt van recyclebare biobased grondstoffen bij verpakkingsmaterialen en disposables. Dat er wordt gekozen voor minimaal belastende productieprocessen.
- In de bedrijfsvoering: minder voedselverspilling, minder energiegebruik, geen afval. Minimaal belastende bereidingswijze en distributieprocessen. Minimale belastende inrichting/materialen.
- In de assortimentskeuze: meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke eiwitten, minder bewerkt voedsel, meer vers, meer uit het seizoen en bij voorkeur lokaal geproduceerd.
- In de omgang met reststromen: optimaal gebruik van reststromen, zoals koffiedik, tomatenstengels, bietenpulp en oud brood. Hierdoor gaat zo min mogelijk biomassa verloren.
Bron: Rijkswaterstaat, 12 maart 2018
Zie de selectiecriteria e.d. via
https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/131814