Rotterdam gaat daktuin aanleggen op concertgebouw – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Rotterdam gaat daktuin aanleggen op concertgebouw

Concert- en congresgebouw de Doelen krijgt een groen, biodivers dak met waterberging. Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. Gisteren is men begonnen met het aanleggen van het dak. Het platte dak is 2.581 vierkante meter groot, dat is net zo groot als 10 tennisbanen. Er komt veel verschillend groen op. De waterberging op het dak heeft een inhoud van 2.000 badkuipen (300 kubieke meter).

 De aanleg van het dak wordt gerealiseerd in samenwerking met concert- en congresgebouw De Doelen, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard7 Square Endeavour, het Rotterdams Weerwoord en Rotterdam gaat voor groen. De eerste stap is het neerleggen van kratten voor de wateropvang. Zo wordt het Rotterdamse dakenlandschap weer duurzamer. Rotterdam heeft ruim 18 vierkante kilometer aan platte daken, vaak ongebruikt.

Het ontwerp voor het dak is van Kraaijvanger Architecten. Het beplantingsplan is gemaakt door Deltavormgroep in samenwerking met Cruydt Hoeck.

Hoveniersbedrijf Van der Tol is geselecteerd voor de aanleg van het dak. De aanleg van het dak is naar verwachting eind februari 2022 klaar.

‘Het is fantastisch dat we het grote dak van de Doelen beter gaan benutten. Het wordt een groene oase in het centrum. Het dak vangt regenwater op bij hevige buien en draagt bij aan verkoeling als het heet is. Daar heeft iedereen profijt van,’ zegt wethouder Bas Kurvers van Bouwen en Wonen.

Onder de beplanting liggen kratten, die het regenwater opslaan. Het water wordt afgevoerd tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak water te geven. Dit is duurzaam waterbeheer, zo past de stad zich aan het veranderende klimaat aan. Ook de hemelwatertoevoer van de Grote Zaal is aangepast en vangt ook het regenwater van dat dak op. Dat zijn 2.524 vierkante meter.

©Rotterdams Weerwoord / Jan van der Ploeg

Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt zo bij aan meer dieren en planten in de stad. Aan Schouwburgpleinzijde komt op het dak een houten vlonder van 480 vierkante meter, die gebruikt wordt voor onderwijzende en sociale activiteiten. Als het dak klaar is, is het nog niet voor iedereen open, maar zijn er wel rondleidingen. We kijken naar mogelijkheden om het dak in de toekomst voor het publiek open te stellen.

Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van LIFE@UrbanRoofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Eerder is een natuurdak op woongebouw de Peperklip op Rotterdam Zuid aangelegd en zijn drie groenblauwe daken op de Robert Fruinstraat in Rotterdam West aangelegd.

Het dak op de Doelen draagt bij aan de doelen van het college om 20 hectare extra groen in de stad aan te leggen.

Bron: Rotterdam, 20 september 2021

Voor meer was/wordt foto’s zie:

https://rotterdamsweerwoord.nl/weerberichten/start-aanleg-daktuin-de-doelen/

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *