Roermond laat gras begrazen in plaats van maaien – Aanbestedingsnieuws

Roermond laat gras begrazen in plaats van maaien

Mögkebrook kudde Bron: Herderham http://www.herderham.com/index.html

Om een stap te zetten richting duurzaamheid laat Roermond het stedelijk gras voortaan begrazen in plaats van bemaaien. Samen met coöperatie Bosgroep Zuid Nederland heeft de gemeente voor de natuurterreinen in de bebouwde kom ecologische doelstellingen uitgewerkt, voor meer biodiversiteit in het stedelijk gebied. De opdracht is verstrekt aan landschapsbeheer ’t Mögkebrook.

Herder Paul Silkens gaat met zijn 2 kuddes Kempische Heideschapen dit jaar de gemeente in meerdere rondes begrazen. De ecologische doelstelling in deze gebieden staat voorop.  Silkens probeert zoveel als mogelijk rekening te houden met de nevenactiviteiten die plaatsvinden in deze gebieden. Mensen met honden wordt verzocht om de hond aangelijnd en goed onder controle te houden.

Een woordvoerder van Roermond: “Een kudde in de stad is uiteindelijk ook gewoon leuk. Het brengt een stuk beleving voor de burger maar biedt ook mogelijkheden voor educatieve en recreatieve projecten. Schapen kunnen op plekken komen waar machines lastiger bij kunnen komen. Daarnaast wordt de aanblik die de aanwezigheid van de schapen in stedelijk gebied biedt door vele als aangenaam ervaren.”

Begrazing is volgens de gemeente ook milieuvriendelijker, er is geen brandstof nodig en er is geen geluidsoverlast. Het beheer is CO2-neutraal en past ook goed in de aanpak van cradle to cradle.

Bron: Roermond, 13 juli 2017

1 thought on “Roermond laat gras begrazen in plaats van maaien

  1. Wat er niet in staat is hoe lang het contract loopt. Mijnheer Silkens doet er best aan in de komende tijd wat cursussen reageren op aanbestedingen te volgen. Zijn Friese collega kan er alles over vertellen. Zie andere stukken in deze krant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *