Rijkswaterstaat houdt prijsvraag “renderend waterbeheer” Noordzeekanaal en Amsterdam-Rijnkanaal – Aanbestedingsnieuws

Rijkswaterstaat houdt prijsvraag “renderend waterbeheer” Noordzeekanaal en Amsterdam-Rijnkanaal

Hoe halen wij het meeste rendement uit water? Dat vraagt Rijkswaterstaat voor een prijsvraag, de zogeheten Data Challenge 2017, georganiseerd door diverse partners in het programma Slim Watermanagement. Voor de prijsvraag wordt gezocht naar manieren om zoveel mogelijk maatschappelijk, ecologisch of economisch rendement uit een m3 water te halen. Dat moet plaatsvinden in het afvoergebied van het Noordzeekanaal (NZK) en Amsterdam-Rijnkanaal (ARK). Deelnemende overheden en onderzoeksinstituten stellen hiervoor hun data open.

Deelnemende partijen aan de prijsvraag zijn: Rijkswaterstaat, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap van Rijnland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier), in samenwerking met het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), het KNMI, de Unie van Waterschappen en Nelen & Schuurmans. Slim Watermanagement is een maatregel in het Deltaplan Zoetwater.

“Help jij het waterbeheer in het aan- en afvoergebied van het Noordzeekanaal en Amsterdam-Rijnkanaal verder te verbeteren? De Data Challenge 2017 staat open voor een algemeen publiek: iedereen die interesse heeft in het analyseren en toepassen van data kan reageren. De winnaar maakt kans op €5.000 en een mogelijke vervolgopdracht. De winnaar “draagt bovendien bij aan een van de belangrijkste opgaven van onze tijd: de zorg voor voldoende en schoon water op een duurzame en efficiënte manier. Niet te veel in tijden van overlast en niet te weinig in tijden van droogte.”

Restant verwijderd sluiseiland bij Amsterdam Rijnkanaal  ©zaz

Nadere informatie en alle voorwaarden is te vinden via de website van Data Challenge. Deelnemers kunnen inschrijven voor 19 mei in via de website of TenderNed.

Naast rendement blijkt de organisatie achter Data Challenge 2017 meer ”challenges” te zien in het waterbeheer van het Amsterdam Rijnkanaal en het Noordzeekanaal, van het innovatieve soort. De vraag is onder meer hoeveel het kost, als we gebieden rondom het Amsterdam Rijnkanaal opzettelijk onder water laten lopen (inundatie):

  • Waar kan het overtollige water bij hevige neerslag het beste worden geborgen voordat het kan worden afgevoerd naar de Noordzee?
  • Hoe zijn de werkelijke kosten te bepalen als gebieden inunderen? En hoe variëren deze kosten in de tijd? Denk daarbij aan de directe kosten voor grondgebruik (inclusief kelders en souterrains), akker- en glastuinbouwgewassen, gevoelige infrastructuur, voorzieningen en hoogwaardige bedrijven. Ook kunnen er indirecte kosten zijn, bijvoorbeeld doordat de scheepvaart wordt gestremd door het dichtzetten van sluizen.
  • Welke optimalisatie in het dagelijks beheer is mogelijk, wanneer de huidige beheergrenzen geen begrenzing meer vormen?
  • Hoe kunnen de waterbeheerders zoveel mogelijk energiekosten besparen op kunstwerken die het watersysteem van het Noordzeekanaal/Amsterdam-Rijnkanaal reguleren?
  • Hoeveel kost het om een m3 water met een bepaalde kwaliteit op een bepaalde locatie te krijgen en hoeveel rendement geeft deze m3 water. Denk bijvoorbeeld aan de aanvoer van zoetwater voor de glastuinbouw. Kunnen we slimmer anticiperen op weersverwachtingen, gevallen neerslag en beschikbare water- en bodemberging?
  • Wat en hoe moeten we anders meten/monitoren om ons waterbeheer te kunnen optimaliseren?
  • Hoe krijgen we sneller en beter inzicht in de actuele situatie in tijden van droogte en/of wateroverlast? Hoe kunnen dit inzicht delen met de omgeving?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *