Rijksvastgoedbedrijf verkoopt Hemwegterrein voor 41 miljoen – Aanbestedingsnieuws

Rijksvastgoedbedrijf verkoopt Hemwegterrein voor 41 miljoen

Het Hembrugterrein Zaandam, een oud stuk terrein dat in handen was van de marine voor onder meer kolenopslag, is verkocht voor 41 miljoen euro aan ABC Planontwikkeling BV. onderdeel van de ABC holding, uit Arnhem. De projectontwikkelaar bracht het hoogste bod uit, zo laat het Rijksvastgoedbedrijf weten.

ABC Capital, de financierder van ABC is afkomstig uit Arnhem en verkoopt de opgeleverde woningbouw in de regel aan woningcorporaties. Op het terrein moeten 1.000 woningen komen, zowel huur als koop. Daarnaast komen er bedrijven, winkels en kantoren, die goed zijn voor zo’n 650 arbeidsplaatsen. Het is de bedoeling dat het bestaande bos naar gemeente Zaanstad gaat en op termijn toegankelijk is voor het publiek. 

©Rijksvastgoedbedrijf

De ontwikkeling van het Hembrugterrein, is een van de vele afgestoten marineterreinen. Anderen in de serie zijn de voormalige rijkswerf Willemsoord in Den Helder, het Marine hospitaal terrein en het Kattenburg-terrein, en het aanpalende Oostenburg-terrein, een voormalige VOC werf in Amsterdam. Het Hembrugterrein laat volgens het Rijksvastgoedbedrijf zien hoe vastgoed van het rijk een andere maatschappelijke functie kan krijgen.

Wij zien het toch nog niet helemaal. Wie heeft dit plan nu bedacht? Heeft de marine het niet nodig dan? Zo nee waarom is dit niet al tientallen jaren eerder gebeurd. Was er iets anders mogelijk? Kon de gemeenteraad of een parlement desnoods daar vroeger niet iets over zeggen? Is een festivalterrein niet ook heel leuk? En oh ja. Moet het niet worden aanbesteed?

We moeten het maar vragen aan adviseur grondexploitatie Walter Parlevliet, die over grondexploitatie en aanbesteding in het Wallengebied in het Parool zei, in juli 2015: 

Aanbestedingsexpert en adviseur gebiedsontwikkeling Walter Parlevliet noemt het in het algemeen onder omstandigheden toegestaan af te zien van een openbare aanbesteding bij grondtransacties. Maar: ‘Je kunt hier wel vraagtekens bij zetten. Zo’n exclusieve deal kan alleen als de gemeente geen aanvullende eisen stelt ten aanzien van de ontwikkellocaties die Syntrus Achmea elders in de stad krijgt. Als Amsterdam bovenop gangbare wet- en regelgeving bijvoorbeeld aanvullende eisen stelt op het gebied van duurzaamheid, en dat zou me niet verbazen, wordt het anders. Dan zou het via aanbesteding moeten, want dan voer je eigenlijk een overheidsopdracht uit.’ 

Oh wat zien we toch nu, Walter Parlevliet werkt ook bij ABC Consultancy, als jurist en tendermanager, al sinds 2006 toen hij nog trainee was. Nou dan vragen we het maar niet. We weten al wel wat je dan vindt. 3a3 Consultancy ziet dat zo: ja als je der echt als overheid geen eisen aan mag stellen in verband met het recht op zelfverwerkelijking en je moet het als grondontwikkelaar toch financieren, dan verpats je al die bomen aan een plankenzager en je bouwt er grote woontorens met luxe appartementen met uitkijk over de stad, goed bereikbaar met het Hemweg pontje. Ja als er toch geen parlementaire controle is op voormalige marineterreinen, kun je alles. 

Het is maar dat u het weet. Alles kan natuurlijk nooit. We opperden als 3a3 Consultancy nog een hele grote buitenspeeltuin op het voormalige marineterrein aan de Bontiusplaats, want zoiets is er helemaal niet in Amsterdam en de ruimte is er ook nooit voor, maar die bestemming wilde de gemeente dan weer niet volgens het Rijksvastgoedbureau. Bovendien moesten we toch echt eigenlijk eerst €75 betalen aan het Biedboek.nl waar de opdrachten op bekend werden gemaakt om uberhaupt mee te dingen. Maar zo stelden ze me gerust. Er komt vast woningbouw en dan komt er heus wel een schommel. 

“Een andere maatschappelijke functie” betekent dan ook steeds quinoia eetschuurtjes en luxe woontorens en creatieve broedplaatsen voor buitenlandse studenten voor 500 euro per maand in de tussentijd. Het hele Hembrugterrein is 42,5 hectare groot.  Dat zijn heel veel creatieve broedplaatsen, reken maar uit.

ABC Planontwikkeling koopt 30 hectare, inclusief de ongeveer 70 gebouwen die daarop staan. Vooral op de westflank van het terrein komt een nieuwbouwprogramma voor zo’n 1.000 woningen. Daarvan is 20 procent sociale huur, verder zijn er appartementen en woningen (huur en koop) in verschillende groottes en prijsklassen.

Bron: Rijksvastgoedbedrijf, 8 januari 2018

Zie het originele persbericht:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/01/08/verkoop-hembrugterrein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *