Recreatiewoningen met toeristische attractie op Rouenhof Landgraaf – Aanbestedingsnieuws

Recreatiewoningen met toeristische attractie op Rouenhof Landgraaf

Het college van B&W van Landgraaf heeft plannen voor de bouw van een nieuw recreatiegebied. Het gaat om een vakantiepark met toeristische attractie dat is voorzien in het gebied Rouenhof, ten noorden van Park Gravenrode. In het beoogde park komen minimaal 150 en maximaal 250 recreatiewoningen. De aanbesteding voor het park start de tweede helft van dit jaar. Het streven is om eind 2024 een partij te selecteren die de plannen gaat uitvoeren.

Met het voornemen voor deze toeristische ontwikkeling geeft het college uitvoering aan de opdracht van de raad om het bestaande aanbod op het gebied van vrijetijdsbesteding uit te breiden met een toeristische attractie én het verblijfstoerisme in Landgraaf en Parkstad te versterken.

Wethouder Stijn Kropman (Toerisme, Grondzaken): ‘Ik ben oprecht blij dat we als regio Parkstad nu daadwerkelijk de stap gaan maken naar de doorontwikkeling van hoogwaardige verblijfsaccommodaties in combinatie met een toeristische attractie. In 2016 heeft regio Parkstad de prestigieuze Tourism for Tomorrow Award gewonnen. Het is de hoogste tijd dat we die award nu ook echt gaan verzilveren en nog meer een zelfstandige toeristische bestemming worden.’

De oppervlakte van het gebied Rouenhof dat eigendom is van de gemeente Landgraaf, bedraagt ongeveer 280.000 m². Het is een glooiend terrein met veel groen. Het gebied heeft een openbaar karakter en is populair bij wandelaars. Gelegen aan de rand van Landgraaf heeft Rouenhof een goede verbinding met station Landgraaf en uitvalswegen, zoals de Buitenring Parkstad. Ook ligt Rouenhof in het toeristisch hart van Parkstad in de nabijheid van SnowWorld, GaiaZOO en het Strijthagerbeekdal.

In het verleden zijn er al initiatiefnemers geweest met interesse in Rouenhof. Kropman: ‘Wat ons betreft is dit gebied nog steeds een logische plek om het vrijetijdsaanbod in Landgraaf uit te breiden. Idealiter bestaat die uitbreiding uit één grote of een paar middelgrote attracties. Daarnaast denken we aan 150 tot 250 recreatiewoningen die het verblijfstoerisme in de regio bevorderen. We vinden het daarbij belangrijk dat het nieuwe park van hoogwaardige kwaliteit is. Ook moet het iets toevoegen aan het bestaande toeristisch-recreatieve aanbod in de regio.’

Parkstad kent een grote doelgroep potentiële recreanten en toeristen. Naar schatting gaat het om zo’n 30 miljoen mensen op een reistijd van minder dan twee uur. De vrijetijdseconomie van Parkstad steunt vooral op dagtoerisme. Parkstad blijft echter onderontwikkeld als verblijfsbestemming. Voor het nieuwe park gelden strenge eisen als het gaat om duurzaamheid. Ook krijgt maximaal 15 procent van het gebied bebouwing. Dit in de vorm van recreatiewoningen met een gebruiksoppervlak van gemiddeld 80 m² per woning. De bebouwing hoort ook van hoogwaardige kwaliteit te zijn. Dit houdt in dat er sprake moet zijn van permanente bouw. Bijvoorbeeld houtskeletbouw met betonnen vloeren of volledig gemetselde bouw met betonnen vloeren.

De gemeente pleit daarnaast voor samenwerking met lokale ondernemers en met bestaande toeristisch-recreatieve voorzieningen in de regio.

Bron: Gemeente Landgraaf

2 thoughts on “Recreatiewoningen met toeristische attractie op Rouenhof Landgraaf

 1. Waardeloos.
  Wie gaat hier weer aan verdienen en weer minder rustige, stille natuur !?
  Het gaat als volgt…aanvraag voor b.v. 120 tot 160. Dan wordt het altijd 160 (of meer t.z.t.)
  Verschrikkelijk
  L.Brantjes

  1. Ze weten van gekkigheid niet wat ze moeten doen. Mondo Verde is gekomen inplaats van een bungalowpark/zwembad. Nu wordt ons alsnog een bungalowpark door de strot geduwd. Wat is het volgende? Schaesberg wordt steeds minder leefbaar. ??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *