Recordboete voor kartelvorming bij aanbesteding Belgische spoorbouw – Aanbestedingsnieuws

Recordboete voor kartelvorming bij aanbesteding Belgische spoorbouw

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft een boete opgelegd voor 5 Belgische spoorbedrijven, die samen hebben ingeschreven op een openbare aanbesteding van het Belgische Pro-Rail: Infrabel. De bedrijven hebben daarbij afgesproken gezamenlijk in te schrijven en zo een horizontaal prijskartel gevormd.  De hoogte van de totale boetesom bedraagt €1.779.000. Daarvan is €950.000 voor Siemens alleen.

De betrokken ondernemingen zijn ABB Ltd en haar filiaal ABB NV, Siemens AG en haar filiaal Siemens NV, Karpimos SA en haar filiaal AEG Belgium NV, Schneider Electric SE en haar filiaal Schneider Electric Energy Belgium NV en Sécheron SA.

De bedrijven zijn overeengekomen om de aanbestedingen van Infrabel onder elkaar te verdelen. Voor elke aanbesteding hebben de bedrijven onderling afgesproken welk bedrijf welke aanbesteding zou winnen. Daarbij hadden ze de ingediende prijsopgaven zo berekend dat de aanbesteding wordt binnengehaald door het bedrijf dat zij eerder hadden aangewezen.

Het kartel werd aangegeven bij de Belgische Mededingingsautoriteit door ABB, die daarop gebruik kon maken van een clementieregeling. ABB heeft met de clementieregeling een volledige vrijstelling van geldboeten gekregen. Vervolgens hebben Siemens en AEG ook gebruik gemaakt van de clementieregeling en is hen een gedeeltelijke vrijstelling verleend van resp. 50% en 30%. Vier natuurlijke personen hebben immuniteit van vervolging gevraagd en gekregen.

Voorwerp van de aanbesteding was een raamovereenkomst voor compacte posten voor tractieonderstations (die nodig zijn voor de omzetting van wisselstroom naar gelijkstroom) en compacte posten voor sectioneerposten (die nodig zijn om een deel van een stroomkring of netwerk te isoleren).

De beboete praktijken zijn begonnen in augustus 2010 voor Sécheron SA en Siemens NV. Later, in februari 2011 voor de andere bedrijven ABB NV, AEG Belgium NV en Schneider Electric Energy Belgium NV. In verband met de tijdsspanne tussen de gunning en de oplevering, heeft het Auditoraat besloten om rekening te houden met de uitvoering van omstreden aanbestedingen tot 30 juni 2016, hetzij tot na de opzegging van het kartel.

Bron: BMA, 3 mei 2017

Zie ook:

ACM: gezamenlijk inschrijven op aanbesteding kan in strijd zijn met kartelverbod

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *