Realisatie van centrum voor film- en beeldcultuur Machinerie Utrecht – Aanbestedingsnieuws

Realisatie van centrum voor film- en beeldcultuur Machinerie Utrecht

Machinerie. Impressie: © Gemeente Utrecht

Utrecht is de 2e filmstad van het land en, mede dankzij de aanwezigheid van de HKU, aansprekende festivals en is een broedplaats voor talentvolle (digitale) beeldmakers. Talloze filmmakers, editors, animatiestudio’s, fotografen, gamedesigners en VR-wizards voelen zich thuis in Utrecht. En veel partijen zijn op zoek naar een aantrekkelijke ruimte voor talentontwikkeling, educatie en bijzondere presentaties. De Machinerie is een antwoord op deze (groeiende) behoefte in de stad.
De Machinerie wil een plek zijn waar educatie, makers en publiek samen komen. Waar leren, kijken en maken centraal staan. Waar beeldmakers en ondernemers werkruimte vinden, waar ruimte is voor experimenten, nieuwe concepten en crossovers, waar filmliefhebbers in heerlijke filmzalen bijzondere films kijken en waar scholieren en studenten kunnen leren en
experimenteren. Waar bezoekers naar toe kunnen komen voor een expositie, film, lezing of gewoon voor een avondje uit in een bijzondere ambiance. De Machinerie wordt het brandpunt van de beeldcultuur in Utrecht. Inspirerend en toegankelijk voor makers én publiek. De Machinerie gaat in elk geval onderdak bieden aan de medewerkers van het Nederlands Film Festival, FOTODOK en HIT (’t Hoogt in Transitie). Er komen filmzalen, presentatieruimtes en horeca. Daarnaast komt er kantoor-, werk- en studioruimte voor makers op het gebied van (bewegend) beeld; van filmmakers tot editors, van VRontwikkelaars tot animatiestudio’s en fotografen. Deze partijen en onderwijsinstellingen zoals de HKU, MBO en X11, zijn al volop betrokken bij de planvorming. Het gebouw van Central Studios – een industriële hal van elf meter hoog en een vloeroppervlakte van 2.400 m2 – wordt omgevormd tot de Machinerie. De begane grond is het hart van het gebouw. Aan het centrale plein grenzen publieksruimtes, zoals de filmzalen, expositieruimtes, een maaklab en horeca. Behalve verkeersruimte is het plein ook een leeg canvas dat, afhankelijk van de programmering, steeds een andere invulling krijgt. Van event tot expositie, van werkplaats tot locatie van het NFF, van projectiedoek tot feestruimte. Aan de voorzijde van het gebouw worden werkruimtes voor makers gerealiseerd. Op de eerste etage boven de filmzalen komen flexibele werkplekken. In de aanloop naar het Nederlands Film Festival worden plekken gebruikt door festivalmedewerkers. De rest van het jaar zijn het werkplekken voor makers,
artists in
residence
en/of creatieve ondernemers of andere festivals die tijdelijk (project)ruimte nodig hebben. Voor Machinerie is een mooie video-impressie gemaakt. Zie www.machinerie.org. 

Central Studios begon als televisiestudio. Begin jaren negentig werd hier o.a. de populaire televisieserie Goudkust opgenomen. In 1992 verhuisde Goudkust naar Hilversum en is de ruimte in gebruik voor evenementen. Central Studios beschikt over drie grote koppelbare zalen met een totaaloppervlak van 2.400 m². Studio 1 (black box ruim 1.000 m²), Studio 2 (met theaterwand) en Studio 3 (geschikt voor kleinere gezelschappen) zijn hiervoor multifunctioneel te gebruiken. Voor Machinerie dient het gehele inbouwpakket eruit gesloopt te worden. Het casco wordt gerenoveerd en er wordt een nieuw inbouwpakket gerealiseerd.

De werkzaamheden binnen de scope van de opdracht zijn:

Sloop bestaand inbouwpakket
Sloop bestaande installaties
Renovatie casco (buitenschil)
Realiseren inbouwpakket (bovengenoemde zalen en ruimtes)
De benodigde installaties, elektrotechnisch, werktuigbouwkundig
Vast meubilair (aard en nagelvast) ( nog nader te bepalen)

Het totale project wordt opgedeeld in twee percelen, ieder met een eigen opdrachtgever. Gegadigden dienen op beide percelen in te schrijven (inschrijven op één perceel is niet toegestaan) en beide percelen worden aan één en dezelfde onderneming gegund.
Perceel 1: Casco (EWU)
Perceel 1 betreft renovatie van het casco. Erfgoed Werkspoor Utrecht BV is hiervan de opdrachtgever.
Perceel 2: Inbouwpakket (SdM)
Perceel 2 betreft het inbouwpakket en de (E en W) installaties. Stichting de Machinerie is hiervan de opdrachtgever.

De overeenkomst loopt vanaf het moment van definitieve gunning en eindigt op het moment dat de oplevering en nazorg zijn volbracht. Een indicatieve planning van het project is als volgt:
– Start opdracht: zo spoedig mogelijk na gunning
– Gewenste oplevering: 1 juli 2023
Deze planning kan door omstandigheden wijzigen en geeft slechts een indicatie aan de hand waarvan gegadigden een beeld kunnen vormen. Gegadigden dienen er rekening mee te houden dat deze planning kan wijzigen.
De opdracht wordt op de markt gezet als STABU-bestek op basis van UAV2012.

De gevolgde procedure is de niet-openbare procedure die uit twee fasen bestaat. Gunning vindt plaats op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) en zal worden bepaald aan de hand van de beste prijs-kwaliteitsverhouding (BPKV). Als gunningsmethodiek wordt gunnen op waarde gehanteerd. De volgende subgunningscriteria worden toegepast:
– Projectbeheersing
– Aanneemsom
Voor de aanneemsom geldt een maximum bedrag, waarboven niet ingeschreven mag worden. Dit wordt enerzijds gedaan in verband met het beschikbare budget en anderzijds wordt hierdoor meer gewicht toegekend aan het kwalitatieve gunningscriterium. Het exacte bedrag staat in de inschrijvingsleidraad en bedraagt circa €6.500.000,-.

Bron: Tenderned woensdag 5 januari 2022 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/248612

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *