Raildempers voor stiller spoor – Aanbestedingsnieuws

Raildempers voor stiller spoor

Vanaf 18 september 2022 start ProRail met het aanleggen van een groot aantal raildempers door heel Nederland. In 2022 bevestigt Prorail in dertien gemeenten raildempers aan het spoor. Vanaf 2023 komen daar nog ruim twintig gemeenten bij. Dit is een van de maatregelen om ervoor te zorgen dat het geluid bij het spoor onder de wettelijke norm blijft. Het spoor wordt merkbaar stiller. En dat is prettig voor mensen die naast het spoor wonen.

Raildempers zijn stalen blokken met kunststof die met clips aan de zijkant van een spoorstaaf worden aangebracht. Ze verlagen het geluid van passerende treinen met gemiddeld zo’n 3 decibel.

©Prorail 2022

De plaatsing van de raildempers is onderdeel van het MJPG, Meerjarenprogramma Geluidsanering. Met dit programma werkt ProRail aan het stiller maken van het spoor.

De werkzaamheden starten vanaf 18 september en vinden verspreid door heel Nederland plaats. Hieronder staat waar prorail in 2022 aan de slag gaat. Voor de overige gemeenten geldt dat het grootste deel in 2023 moet worden gerealiseerd. Zodra de planning hiervan bekend is, volgt hierover een nieuwsbericht.

Noord-Brabant: Boxtel, Helvoirt, ’s Hertogenbosch, Oisterwijk, Udenhout, Zaltbommel

Limburg: Blerick, Echt

Utrecht: Schalkwijk, Maarn, Bunnik, Hilversum

Zuid-Holland: Gouda

Prorail heeft een e-mailservice ingericht voor mensen die over de raildempers op de hoogte gehouden willen worden.

Bron: Prorail, 16 september 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *