Publicatie op Tenderned 48 uur vertraagd door TED – Aanbestedingsnieuws

Publicatie op Tenderned 48 uur vertraagd door TED

Laatst geupdate op juli 2, 2021 door redactie

Foto: Pexels.com (bewerkt)

U heeft het vast gelezen in de nieuwssectie bij ons, bij Tenderned of  de Tenderned Nieuwsbrief van juni jl. Europese aankondigingen verschijnen niet direct op TenderNed, maar 48 uur na verzending aan Tenders Electronic Daily (TED). Omdat er in het weekend (veel) minder aanbestedingen worden aangemaakt, zullen er 48 uur later, op maandag en dinsdag, minder aankondigen verschijnen dan op de andere dagen. En dat is helaas niet alleen de waarheid van een koe, in de praktijk blijkt het nog grilliger.

Voor een dagelijks verschijnende nieuwssite zoals Aanbestedingsnieuws geen pretje. Nemen we vandaag als voorbeeld dan hebben we vijf aankondigingen waarvan 3 inhuur, één voortijdig gesloten aanbesteding en slechts één waar de Eindhovense redactie over kan berichten. Verder zijn er vandaag nul marktconsultaties en één gegunde opdracht. Normaliter zit aan dat laatste weinig nieuwswaarde. Het is een stap die “geen brood vreet”en meestal wordt opgespaard tot de donkere dagen voor kerstmis waar er in eens tientallen gunningen zijn waarvan bijvoorbeeld de opdracht al lang en breed in gebruik is, gebouwd is. Het dagelijks vullen van Aanbestedingsnieuws wordt daarmee een stuk moeilijker, en dat is jammer want er wordt naar aanleiding van onze artikelen dagelijks tientallen malen doorgeklikt naar de beschreven aanbesteding.

Dat u toch iedere dag zeer lezenswaardige artikelen kunt lezen komt enerzijds door de creatieve juridische redactie in Amsterdam en anderzijds door onze online bezoeken aan RWS, rijksgebouwendienst, provincies, gemeenten e.d. Maar niet alleen voor Aanbestedingsnieuws is dit een gedrocht. Voor alle belanghebbenden is het ook geen pretje. De mensen die moeten inschrijven op een aanbesteding hebben nu geen vijf maar slechts drie werkdagen om aanbestedingen te zoeken en zo mis je veel sneller opdrachten. Voor aanbestedende diensten betekent het dat het lang niet zeker is dat de EMVI niet beter had gekund als aanbestedingen gemist worden.

Samenvattend TED en zijn 48 uur vertraging zijn iedereen een doorn in het oog, en is ook nog eens volkomen doelloos. Ted publiceert niet méér informatie dan bij Tenderned in het dashboard staat, of in de aankondiging van een opdracht. Inhoudelijk kun je met de op TED geplaatste informatie niets, “de telefoon rinkelt maar er wordt niet opgenomen dus je weet niets”. Geen leidraad, geen beschrijvend document, geen bestek, geen 33.000 bijlagen, geen overvloedig gebruik van het Germanisme middels, geen voornemens, nee niets van dat alles. Wij kunnen leven met tegelijkertijd geplaatste aankondigingen op Tenderned en TED, maar gekker moet het niet worden en zeker geen 48 uur.

We hopen op stormen van protesten hiertegen van aanbestedende diensten, potentiële opdrachtnemers en andere stakeholders. Onze “gekozen”bestuurders zeggen dat Nederland een democratie is, nou laat maar zien, plutocraten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *