Prorail zet innovatieve verlichting in

“Wat willen we eigenlijk?” Met die vraag is Prorail gaan kijken naar perronverlichting. Het gaat daarbij niet zozeer om mooiheid maar vooral om zicht. Door gebruik van duurzame leds wordt ook het zicht op het perron vergroot. Prorail gaat zo alle 410 stations aanpakken.

In totaal is er zo’n 66 miljoen beschikbaar voor het Programma Verlichting. Tegen 2022 moet de klus geklaard zijn. Tot nu toe zijn 12 stations al klaar. In de rest van 2018 staan hiervoor nog tientallen stations op de lijst, zoals Apeldoorn, Alkmaar, Roosendaal en Den Haag HS.

Led-verlichting reduceert het stroomverbruik tot maar liefst 70%. Dat meldt Tjebbe Ruskamp, projectmanager stations & transfer bij Prorail. “We moeten onszelf de vraag stellen wat we willen dat licht voor ons doet. Wat moet de uitstraling zijn?’ De afdeling ‘mooi’ zit niet bij die vier financieringsstromen, maar ik dacht wel: wat willen we eigenlijk?”

Het geld dat beschikbaar is,

komt vrij voor de volgende doelen: 1) om stations beter toegankelijk te maken voor slechtzienden, (2) LED verlichting aan te brengen, (3) om licht te dimmen en (4) voor het vervangen van oude masten, armaturen, kabels en leidingen.”

Bron: Prorail, 2 mei 2018

©Prorail 2018

redactie Auteur

Geef een reactie