Prorail test treinen op batterij – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Prorail test treinen op batterij

Prorail bericht dat het reizen met het openbaar vervoer, op zich al uitermate duurzaam, nog verder wil verduurzamen. ProRail, Arriva, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies Overijssel, Gelderland en Friesland werken samen aan die ambitie door te testen met een innovatieve batterijtrein. De testen worden uitgevoerd in samenwerking met Arriva. Prorail onderzoekt ook of treinen op waterstof kunnen rijden.

Zo’n test is nog niet eerder gedaan in Nederland. Op drie spoortrajecten waar dieseltreinen rijden (Almelo-Hardenberg en Leeuwarden-Harlingen/Stavoren) test Prorail dit najaar met een WINK-trein van Arriva. Door technische aanpassingen te doen aan de trein kan deze in plaats van op diesel ook op een batterij rijden. Mogelijk komt er ook nog een test op het traject Zevenaar-Doetinchem.

©Arriva 2020

De voorlopige planning is om de testen dit najaar uit te voeren. Op dit moment zijn er in Nederland nog geen batterijtreinen toegelaten en beschikbaar. Daarom laat Arriva een van haar WINK-treinen uit de regio Noord door Stadler aanpassen. Deze treinen hebben al een stroomafnemer, en batterijen om energie op te slaan die vrijkomt tijdens het remmen. De batterij waarin nu de remenergie wordt opgeslagen, gaat dan als een soort accu fungeren om de trein te laten rijden.

Bron: Prorail, 31  augustus 2021

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *