Prorail plaatst zonnepanelen op dak Station Eindhoven – Aanbestedingsnieuws
MobileMobile

Prorail plaatst zonnepanelen op dak Station Eindhoven

ProRail plaatst 1900 zonnepanelen op het dak van Station Eindhoven. Projectmanager Sonja Sanders van ProRail en directeur Niek Bink van BINK Solar plaatsten maandag samen het eerste zonnepaneel op de monumentale perronoverkapping van station Eindhoven.

Op de overkapping 1900 panelen te liggen. Dat is voldoende om minimaal 60% van de energie op te wekken die ProRail jaarlijks verbruikt op dit station.  Daarmee krijgt Eindhoven het grootste zonnedak van Nederland. ProRail heeft de ambitie om in 2030 alle eigen verbruikte energie zelf op te wekken. Dat wil de spoorbeheerder bereiken, door alle geschikte stationsdaken en perronoverkappingen te voorzien van zonnepanelen; zo krijgen we het grootste zonnedak van Nederland. De plaatsing op de monumentale kap in Eindhoven is mede mogelijk dankzij een subsidie van Stimulering Duurzame Energie.

Het project is begin dit jaar gegund aan BINK Solar.  BINK Solar is uitgegroeid tot dé specialist in zonnepanelen voor Zuid-Nederland. BINK Solar is onderdeel van de BINK Groep. Een betrouwbaar familiebedrijf dat al sinds 1979 actief is op de markt.

 

ProRail verbruikt op station Eindhoven jaarlijks 775.000 kWh, dat staat gelijk aan ongeveer 220 huishoudens. De 1.900 panelen leveren een minimale opbrengst van 450.000 kWh oftewel 130 huishoudens. Als er veel energie wordt opgewekt, wordt die verdeeld onder ProRail en NS.

Vakdeskundige Robin Schipper over het energiegebruik: “We hebben gekeken naar het totale verbruik van NS en ProRail. De verbruiken worden geregistreerd in twee hoofdmeters. We hebben uitgezocht wie op welk moment hoeveel energie nodig heeft. Het uitgangspunt is om de opgewekte energie direct te gebruiken voor bijvoorbeeld de roltrappen, liften en bewegwijzering.”

De perronkap is een Rijksmonument en daarom was het nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. Samen met een architect is er goed gekeken naar de ruimtelijke en esthetische inpassing van de zonnepanelen op het dak. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft een positief advies afgegeven op de ontwerpuitgangspunten.

Bron: ProRail, 23 oktober 2017

Zie ook:

http://www.binksolar.nl/nieuws/zonnepanelen-prorail

en:

 

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *