Prorail koopt kunst – Aanbestedingsnieuws

Prorail koopt kunst

Het mag in de krant. Kunstenaar Roy Schreuder heeft samen met drie collega-kunstenaars kunstschilderingen aangebracht op de bouwwanden op station Leeuwarden. De kunstenaars kregen als thema voor hun werk ‘Ode aan het landschap’ mee. Daarbij moesten ze er rekening mee houden dat het station een plek is om te reizen, beleven en verblijven. De bouwwanden blijven staan tot het voorjaar van 2022.Prorail koopt daarmee kunst in en dat vonden we toch wel een zeldzaamheid, dat gebeurt steeds minder naar het fingerspitzengefühl van Aanbestedingsnieuws. We zoeken alle dagen naar inkopen maar zien nooit eens iets met kunst. De motivatie bij Prorail klinkt ook niet heel high brow:

De verbouwing en de afscherming van het station willen we daarmee verfraaien. Toch net wat prettiger voor reizigers.”, zo gromt het persbericht.

©Prorail 2021

Net wat prettiger? Kijk nu wat een mooie aanstormende kleurrijke lepelaar met felle schaduwtinten, tegen een grauwe horizon, en de filmische compositie tegen een strakke steigeromgeving. Een die de bouwer uitnodigt rekening te houden met vogels door in het nieuwe station wel voldoende kieren aan te brengen zodat er ook nog vogeltjes in kunnen nestelen? Of bedoelde Schreuder dat alleen rond het station van Leeuwarden nog vrije vogels voorkwamen? Zo kun je het zelf niet maken, hoor.

Het is echt een beter idee er kunst op aan te brengen, op de bouwwanden. Kunst in de openbare ruimte is de meest laagdrempelige manier om ook de grootste cultuurbarbaar met kunst te confronteren en te inspireren. Als je niks doet, zit t zeker vol met graffiti. Of als de projectmanagers nog een duurzaamheidsambitie hadden, ook nog eens een dooie plant in een plantenbak die als afval wordt gebruikt. Daar moet een stationsbiotoop het niet van hebben. Geef Aanbestedingsnieuws dan maar kunst. Dat kan nog goed van pas komen, vindt ook Prorail:

We proberen hinder te beperken en zelfs een vrolijke aanblik toe te voegen.
Jim van Leersum – projectmanager bij ProRail

Bij de verbouwing worden onder meer perronkappen tijdelijk weggehaald om te restaureren. Verbouwingen in deze vorm gaan altijd in gezamenlijkheid met andere partners, in dit geval met NS Stations. De bouwwanden zijn nodig, maar NS en ProRail zagen er ook een kans in om het station een fleurige uitstraling te laten geven.

Roy Schreuder werd daarvoor gevraagd omdat hij al eerder kunstwerken in Leeuwarden aanbracht. En dan weten we ook weer waarom kunst niet boven de Gids Proportionaliteitsdrempel wordt ingekocht. Omdat je het anders bij een aanbesteding aan de eerste de beste bluskalk prutser moet gunnen. Want met een aanbesteding is een beoordeling op dit soort Past Performances natuurlijk onmogelijk. Wat staat er toch weinig kunst op Tenderned. Als je kunstgrasvelden niet meetelt.

En voor de echte aanbestedingspro’s hebben we ook nog wel een vraag. Is een kunstwerk een werk of een dienst? Of een levering?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *