Proeftuinen gegevensuitwisseling langdurige zorg inkopen ingezet – Aanbestedingsnieuws

Proeftuinen gegevensuitwisseling langdurige zorg inkopen ingezet

De directie Langdurige Zorg van het Ministerie van VWS heeft een programma genaamd: InZicht, dat verantwoordelijk is voor de inkoop van de ICT-voorziening voor versnelde digitale gegevensuitwisseling tussen medewerkers in de zorg onderling en tussen medewerkers in de zorg en cliënten. Om erachter te komen waar de knelpunten liggen, richtte VWS als experiment 20 proeftuinen.

Over de samenwerking tussen de inkopers van HIS, VWS en de langdurige zorginstellingen heeft VWS een

Bron: Pixabay
https://pixabay.com/nl/users/typographyimages-3575871/

interview met zichzelf gepubliceerd. Dat is heel verhelderend als het gaat om de keuze tussen subsidie en opdracht en hoe het Ministerie zulke zorg-aanbestedingen aanpakt. Het gaat kennelijk om de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen.

Blijkens het interview duurt een Europese Aanbesteding met een half jaar tot een jaar, te lang om een subsidieregeling te kunnen starten.

Een Europese aanbesteding kan wel een half jaar tot een jaar duren, vertelt Barbara. Daar hadden we helemaal geen tijd voor, want de subsidieregeling moest snel starten. De HIS legde goed uit waarom we bepaalde keuzes maakten. Dat stelde ons ook meer gerust. Als we het goed willen doen, duurt het gewoon wat langer. En wat niet kan, kan niet, gaat Peter verder. Maar je kunt heel veel wel doen. De HIS heeft die expertise. Je kijkt dan samen hoe je een maatschappelijk vraagstuk kan oplossen.

Om in te kunnen kopen is er dus overleg met juristen van het Ministerie en van inkoopadviseurs nodig, waarbij het HIS aan het Ministerie van VWS komt uitleggen hoe je moet aanbesteden en hoe Tenderned werkt. Toch wel apart dat de kennis van zulke inkoopregelingen niet bij het Ministerie zelf inpandig is.

De meesten hadden nog nooit iets met een formele Rijksoverheid aanbesteding gedaan, vertelt Barbara. Daar moesten we ze wel goed in begeleiden. We organiseerden ook een informatiebijeenkomst. Daar vertelde Matthijs over de aanbesteding en TenderNed zelf. Wat ze moesten doen was wel duidelijk, maar hoe ze de aanbesteding moesten ingaan, zo ver waren ze nog niet. Ook voor mijzelf was het af en toe zoeken, vult Matthijs aan. Wij betrokken ook regelmatig de juristen van zowel de HIS als VWS erbij. Zitten we hiermee wel op het juiste spoor en wat zijn de consequenties? Met de hoeveelheid aan raadgevers kwam er iets heel moois tot stand.

Zie verder

De nieuwsbrief van UB Rijk https://www.ubrijk.nl/actueel/nieuws/2019/12/09/samenwerking-vws-en-ubr-his-leidt-naar-proeftuinen-programma-inzicht

https://www.dus-i.nl/subsidies/inzicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *