Prijsvraag “Invulling Mauritshuis als bezoekerscentrum” Willemstad – Aanbestedingsnieuws

Prijsvraag “Invulling Mauritshuis als bezoekerscentrum” Willemstad

Mauritshuis Willemstad
Foto: Gemeente Moerdijk

Het Mauritshuis wordt in de periode 2019-2021 volledig ingericht als bezoekerscentrum voor de Stelling van Willemstad, onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Het doel is om het Mauritshuis in te richten met eigentijdse, interactieve tentoonstellingen die de verhalen van de Stelling van Willemstad, de Zuiderwaterlinie, Willemstad en natuurlijk het Mauritshuis zelf beleefbaar maken. Hiermee krijgt het Mauritshuis een belangrijke toeristische functie die naar verwachting meer bezoekers naar het Mauritshuis trekt en bezoekers verleidt om de rest van de Stelling van Willemstad en de Zuidwaterlinie te bezoeken.

Het doel van deze Openbare prijsvraag is om ondernemers uit te dagen met een creatieve oplossing te komen voor de invulling van het Mauritshuis als multifunctioneel bezoekerscentrum. De concept plannen en ontwerpen die als de drie beste oplossingen worden beoordeeld door de jury, gaan door naar de volgende fase; de onderhandelingsprocedure zonder aankondiging.

Het Mauritshuis heeft ongeveer 540 m2 presentatieruimte en bestaat naast de centrale hal onder andere uit de Burgemeesterskamer, de Gouverneurkamer en de Raadzaal. De brigadierswoning op de begane grond (bereikbaar via een aparte gang), de Canonkamer als ook de zolder maken geen onderdeel uit van de opdracht.

Het Mauritshuis in Willemstad is één van de historische parels van de gemeente Moerdijk en heeft de potentie om Willemstad, de Stelling van Willemstad, de gemeente Moerdijk en West-Brabant beter op de kaart te zetten. Ook is het een schitterende trouwlocatie. Om het Mauritshuis klaar te maken voor de toekomst is het noodzakelijk om een lift, vloerisolatie en een tochtportaal in de hal aan te brengen. Dat gaat winter 2019/2020 gebeuren.

Het Mauritshuis wordt in de periode 2019-2021 volledig ingericht als bezoekerscentrum voor de Stelling van Willemstad. De gemeenteraad heeft krediet beschikbaar gesteld om het Mauritshuis in te richten met eigentijdse, interactieve tentoonstellingen. Bezoekers kunnen zo de verhalen van de Stelling van Willemstad, de Zuiderwaterlinie, Willemstad en natuurlijk het Mauritshuis zelf beleven. Hiermee krijgt het Mauritshuis een belangrijke toeristische functie die naar verwachting meer bezoekers naar het Mauritshuis trekt en bezoekers verleidt om de rest van de Stelling van Willemstad te bezoeken. Het Mauritshuis blijft natuurlijk een karakteristieke trouw- en vergaderlocatie.

Sluiting door werkzaamheden
De werkzaamheden starten op 1 oktober, na het toeristenseizoen van 2019. Het Mauritshuis is, met uitzondering van de vestingstedendagen op 5 en 6 oktober, gesloten tot eind januari 2020.

Bron: Gemeente Moerdijk en Tenderned 15 oktober 2019 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/177894

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *