PO-scholen hebben ontheffing voor Russisch gas – Aanbestedingsnieuws

PO-scholen hebben ontheffing voor Russisch gas

Scholen die nog een contract hebben bij het Russische gasbedrijf SEFE Energy (Gazprom), krijgen langer de tijd om deze op te zeggen. Minister Jetten (Klimaat en Energie) heeft de ontheffingsperiode verlengd tot 1 april 2023.

PO-Raad kreeg enkele signalen binnen van scholen die zich zorgen maken over de sancties waaraan op termijn ook schoolorganisaties moeten voldoen. Overheidsgerelateerde organisaties mogen vanwege Europese sancties geen gebruik maken van Russische diensten, of Russische partijen in de keten van de dienst bij contracten boven de 5 miljoen euro. Zo ook bij SEFE Energy (voormalig Gazprom Marketing & Trading Retail Limited).

De betrokken schoolorganisaties maken zich zorgen omdat er bij een nieuwe aanbesteding mogelijk geen andere aanbieder intekent. Dat kan ervoor zorgen dat scholen zonder gas komen te zitten. Bovendien kan het overstappen in tijden van heel hoge energieprijzen leiden tot miljoenen aan meerkosten. Minister Jetten had al eerder een ontheffing ingesteld tot januari 2023. Maar inmiddels zijn de energieprijzen nog steeds niet gedaald. De PO-Raad heeft de zorgen van scholen daarom opnieuw aangekaart bij de betrokken ministeries. En met resultaat: Jetten laat in een Kamerbrief weten de ontheffingsperiode te verlengen tot 1 april 2023.

Daarnaast waren er scholen die al voortvarend hun contract tussentijds hadden opgezegd, en daardoor een fors hogere energierekening hadden dan de scholen die wachtten. Jetten komt voor deze scholen nu met een tegemoetkoming voor de periode van 10 oktober 2022 tot en met het einde van dit jaar.

Foto: Pixabay.com

De PO-Raad krijgt ook enkele signalen van scholen die in acute nood komen vanwege de hoge energieprijzen. Dat komt vooral door het aflopen van energiecontracten en een hoger energieverbruik. Deze schoolorganisaties kunnen zich zoals altijd bij acute financiële problemen per e-mail melden bij DUO.

Voor schoolorganisaties die in de komende jaren problemen voorzien door de prijsontwikkelingen, kondigde minister Wiersma ook een meldpunt aan. Vooralsnog is hier nog geen nadere informatie over bekend.

Bron: PO-Raad, 26 oktober 2022

NDR:

Geen bevroren basisschoolkindertjes dit jaar, bij de gratie van Minister Jetten. Iets zegt ons, dat het inkoopbeleid van scholen handiger uitgevoerd kan worden. Geen idee wat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *