Pilot met ondergrondse Waterberging Zeeburgia – Aanbestedingsnieuws

Pilot met ondergrondse Waterberging Zeeburgia

Bij sportclub Zeeburgia houdt gemeente Amsterdam een experiment met ondergrondse waterberging. Op het vroegere voetbalveld van Zeeburgia is plaats gemaakt voor tijdelijke huisvesting, daarmee is het gebied extra verhard. De sportterreinen en de voormalig sportterreinen liggen aan de oostkant van de Watergraafsmeerpolder.

Kennisnetwerk Amsterdam Rainproof is enthousiast. Bij sportvelden is watermanagement noodzakelijk als gevolg van steeds vaker optredende stortbuien. Wanneer infiltratie wordt gestimuleerd, is het veld ook sneller weer bespeelbaar. De producent beaamt dat op zijn site. “Een op de drie banen blijft (gedeeltelijk) te lang onbespeelbaar na zware regenval. Hydrorock is hier een uitstekende oplossing voor.”

Een artikel in Land en Water over watercompensatie door de aanleg van hydrorocks was de aanleiding voor het experiment. De hydrorocks worden geleverd door een nieuw Nederlands bedrijf, Hydrorock International BV. Hydrorock® is voortgekomen uit een intensieve samenwerking tussen twee bedrijven uit de isolatie- en steenwolsubstraten branche: Rockwool en de Asbipro group zo meldt de website van de producent. Een Telegraaf-artikel komt ondernemer Richard Dirne aan het woord, die uitlegt hoe het principe van de hydrorocks door een productiefout is ontstaan.

Dit is het eerste rockflow-systeem voor Amsterdam en wordt daarom gezien als een pilotproject. Een duurzaam, ondergronds waterbergingssysteem dat bijdraagt aan een Rainproof Amsterdam waardoor je gebruiksfuncties kunt combineren in gebieden met intensief grondgebruik. Het is een alternatief voor grindkoffers en, wat meer gebruikt wordt, plastic infiltratiekratten. Bovendien kan het materiaal onder gebouwen, maar ook onder wegen worden toegepast. In tegenstelling tot plastic opvangmateriaal is het isolatiemateriaal duurzaam en natuurlijk.

Het lijkt een gouden ei, maar eigenlijk was een boom dat al. De redactie van Aanbestedingsnieuws, ziet er dan ook zoals bij elk voordeel ook een nadeel aan: wanneer het zo goed werkt dat het wordt ingezet in plaats van beplanting

 

https://www.telegraaf.nl/financieel/395339/wapen-tegen-wateroverlast

www.regenwaterbuffer.nl

https://www.greenkeeper.nl/article/8770/waterplassen-voortaan-iets-van-het-verleden

http://deltaproof.stowa.nl/Publicaties/deltafact/Ondergrondse_waterberging.aspx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *