PIANOo wijst op gratis EU EAFIP innovatie advies bij aanbestedingen – Aanbestedingsnieuws

PIANOo wijst op gratis EU EAFIP innovatie advies bij aanbestedingen

PIANOo wijst in een nieuwsartikel op de mogelijkheid innovatie advies bij aanbestedingen op te vragen. Het EAFIP-loket van de Europese Unie staat open voor alle Aanbestedende Diensten die een innovatie willen inkopen.  Aanbesteden op zich remt de innovatie, door concurrenten te laten inschrijven op een uitvraag, dit precieze principe levert geen nieuwe innovaties op.

Waarom het zo moeilijk is om te innoveren met aanbesteden, is meer een contractfilosofische dan een aanbestedingsvraag. De belangrijkste reden is uiteraard omdat het initiatief voor de inkoop bij de overheid ligt en de impuls om te innoveren juist vanuit bedrijven moet komen, die de kennis van hun eigen producten het beste hebben. Verder is het denken in plannen funest voor innovatie, een plan probeert de toekomst vast te leggen terwijl die met een innovatie juist op zoek gaat naar een open toekomst waarin alle wegen nog open liggen. Juist bij de open wegen die de leverancier of de nieuwkomer op de markt probeert te bewandelen is een gebrek aan zekerheid om in de innovatie te investeren. De aanbesteding verwacht namelijk een concreet resultaat voor een zekere vergoeding en dat resultaat kan niet bereikt worden met een zekere investering in een open innovatie bij een vrije markt, als een investering niet aan een prestatie is gekoppeld maar aan een open innovatie, is het meer een gratis geldloket. Zoiets kan alleen werken als beide partijen van elkaar weten dat ze eerlijk zijn en samen willen en kunnen werken, onderling parasitair gedrag afstraffen en er de juiste contractfilosofie op nahouden. Een investeringsbeleid dat deels of geheel is losgekoppeld van de prestatie is meer een cadeautjesbeleid. Dat hangt sterk samen met het laatste punt: Het ook een stukje politieke filosofie van sommige Europese beleidsmakers die niet altijd even goed wordt doorzien door de uitvoering en daardoor nog een behoorlijke invloed kan hebben zonder bijbehorend democratisch draagvlak.

Natuurlijk zijn er diverse aparte regelingen in de Aanbestedingsrichtlijn om die innovatie dan alsnog mogelijk te maken. In hoeverre er dan “politieke filosofie” om de hoek komt kijken, is ook maar de vraag. Het lijkt voor inkopers naar het inzicht van Aanbestedingsnieuws misschien leuk en nuttig dat de Europese Unie ondersteunt bij de toepassing van zijn eigen onmogelijke regelgeving. Internationale samenwerking, hoera! Gegeven dat stukje contractfilosofie en politieke filosofie hierboven, is het de goede verstaander hopelijk duidelijk dat het gaat om een slangenkuil waar je niet zomaar in gaat zitten.  Dat is een stukje Faustiaanse contractfilosofie die  al eerder in het aanbesteden terugkwam.

Hoe het ook zij, er is een mogelijkheid om ondersteuning van de Europese Unie bij Inkopen. Zij stellen zelfs de aanbestedingsstukken voor je op. Zie je wel, helemaal geen probleem met aanbesteden. En er komt vast ook een leverancier uit. En die gaat dan heel innovatief  te werk. Of dat dan inderdaad luilekkerland oplevert, is voor uw eigen invulling, maar een goed verstaander heeft aan de hand van wat filosofisch koffiedik kijken al bedacht, wat dat voor invulling moet zijn.

EAFIP, het Europese initiatief voor ondersteuning bij innovatiegericht inkopen, lanceert om de 3 maanden een nieuwe oproep waarmee u gratis ondersteuning kunt aanvragen. Aanbestedende diensten die een concreet innovatieproject starten, of gestart zijn, kunnen hun project aanmelden voor gratis ondersteuning. De derde fase is momenteel open tot 11 januari 2022.

Aanbestedende diensten kunnen hulp ontvangen bij innovatiegerichte aanbesteding van ICT-gebaseerde oplossingen. Prioriteit ligt bij aanbestedingen op het gebied van ICT-gebaseerde oplossingen. Denk aan digitale technologieën zoals Blockchain, Artificial Intelligence en Cybersecurity. Hetzelfde geldt voor ICT-oplossingen die bijdragen aan de Europese Green Deal. Het EAFIP verwelkomt verder innovatieopdrachten die vallen onder nationale digitale / ICT-strategieën.

©ZaZ 2020

EAFIP biedt technische en/of juridische begeleiding bij de voorbereiding en uitvoering, waaronder:

  • Bepalen van een geïdentificeerde inkoopbehoefte die kan worden aangepakt met innovatieve oplossingen
  • Voorbereiding en uitvoering van een in de EU gepubliceerde open marktconsultatie
  • Opstellen aanbestedingsstukken
  • Het beantwoorden van vragen van potentiële inschrijvers op elk moment tijdens het proces
  • Ondertekening van contracten met de geselecteerde ondernemer(s), rekening houdend met de relevante bepalingen in de Europese en nationale wetgeving inzake overheidsopdrachten.

De exacte inhoud van de ondersteuning aan de geselecteerde aanbesteder wordt per geval bepaald in overleg met de Europese Commissie. Innovatiepartnerschappen komen niet in aanmerking voor ondersteuning via EAFIP. Verder bestaat de ondersteuning niet uit een financiële vergoeding van activiteiten die door de aanbesteder worden uitgevoerd.

EAFIP – Application for Assistance

Deadline voor deze eerste ronde is 11 januari 2022. Informatie over de ondersteuning en de criteria vindt u op de website van EAFIP.

  • 1e oproep: 25 maart 2021 – 25 juni 2021
  • 2e oproep: 25 juni 2021 – 25 september 2021
  • 3e oproep: 27 september 2021 – 11 januari 2022
  • 4e oproep: 12 januari 2022 – 15 april 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *