PIANOo publiceert praktijkvoorbeeld Sudwest Fryslân – Aanbestedingsnieuws

PIANOo publiceert praktijkvoorbeeld Sudwest Fryslân

De gemeente Súdwest-Fryslân (89 kernen rond Sneek) gaat op eigen wijze om met de coronacrisis. Ze neemt niet proactief maatregelen om marktpartijen tegemoet te komen bij aanbestedingen (zoals het verlengen van inschrijftermijnen bij een aanbestedingen), maar wacht af tot de markt zelf met vragen en behoeften komt. Waar nodig biedt zij hulp – zo pragmatisch mogelijk.

PIANOo had daartoe een interview met inkoopmanager Sonja Kimsma, Aanbestedingsjurist en Inkoopadviseur van Súdwest-Fryslân. De gemeente wijst er onder meer op dat nu nog kan worden beroepen op de leer van de onvoorziene omstandigheden, van artikel 6:258 BW en verder. (Omstandigheden waarin in het contract niet is voorzíen)

‘Stel bijvoorbeeld dat je vanwege de coronacrisis een wezenlijke wijziging wilt doorvoeren in een contract. Dat kan je nu nog prima verantwoorden. Je noemt het dan “een wijziging die het gevolg is van omstandigheden die de aanbestedende dienst niet kon voorzien”. Maar als zich over een paar maanden een nieuwe uitbraak van het virus voordoet, kan je je daar niet meer achter verschuilen. Zorg ervoor dat je daarop voorbereid bent!’

PIANOo heeft een reeks aan praktijkvoorbeelden, maar dit is het eerste dat specifiek ingaat op de problematiek gerelateerd aan de Corona. In het themadossier zijn vooral webinars opgenomen waarin op de situatie wordt ingegaan. Daarnaast heeft PIANOo een statistische analyse gemaakt van het aantal aanbestedingen op TenderNed.

https://www.pianoo.nl/nl/themas/coronacrisis-en-inkoop/coronacrisis-en-sudwest-fryslan-juist-nu-moeten-we-de-markt-aan-het

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *