Om als opdrachtgever binnen de (rijks)overheid op een rechtmatige manier beginnende ondernemers (start-ups) een kans te geven om een overheidsopdracht gegund te krijgen, is volgens PIANOo een andere kijk op het toepassen van de regelgeving nodig.
Een belangrijke doelstelling van de Aanbestedingswet 2012 is volgens PIANOo om de toegang tot aanbestedingen voor het MKB te verbeteren. Omzeteisen mogen niet zo maar meer gesteld worden, samenvoegen moet gemotiveerd worden, opdrachten moeten zo veel mogelijk in (bij voorkeur kleinere) percelen verdeeld worden en er moeten proportionele geschiktheidseisen gesteld worden.
De bedoeling is dat inkopers nieuwsgierig moeten zijn naar nieuwe ontwikkelingen, nieuwe opdrachtnemers en ideeën en niet bang om van de gebaande paden af te wijken. PIANOo zet op een rij hoe u start-ups meer kansen biedt.
Deze handreiking biedt naast de al bestaande SBIR methode van inkopen, de prijsvraag en het innovatiepartnership ook een nieuwe vorm van innovatief inkopen. Het gaat daarbij om de Start-ups in Residence
Start-ups in Residence
Indien een prijsvraag, SBIR-aanpak of de procedure van het innovatiepartnerschap niet tot de mogelijkheden behoort, kan gekozen worden voor een andere optie. Start-ups in Residence is bijvoorbeeld een concept waarbij overheden ‘urban challenges’ bij start-ups neerleggen. Via dit programma kunnen start-ups meedoen in een (potentieel grote) aanbesteding terwijl ze werken aan hun eigen product of service én een maatschappelijk probleem oplossen.
Deze handleiding laat beleidsmakers in de regio’s en op nationaal niveau zien wat zij kunnen doen om innovatieaanbestedingen te ondersteunen. Er worden mogelijke instrumenten gepresenteerd waarmee regio’s overheidsopdrachten financieel kunnen stimuleren.