PIANOo: Inzetten van DAS niet altijd zinvol – Aanbestedingsnieuws

PIANOo: Inzetten van DAS niet altijd zinvol

Via een DAS kunnen aanbestedende diensten direct ondernemers inschakelen voor een concrete opdracht. In een artikel uit de Tender nieuwsbrief van juli 2017 waarschuwt Jacobien Muntz-Beekhuis van PIANOo voor het inzetten van een DAS-aankoopsysteem wanneer dat niet nodig is. Inkopers moeten in de gaten houden hoe groot de belasting wordt voor de ondernemers die op de via een DAS uitgezette opdrachten moeten inschrijven.

De DAS-aankoopsystemen worden vooral ingezet bij de inhuur van personeel. Hoe een DAS moet worden vormgegeven, staat niet in de wet omschreven. Dat leidt tot een wildgroei aan DASsen, waarmee concurrentie op de markt voor het inhuren van personeel afhankelijk wordt gemaakt van de bekendheid van uitzendbureau’s met de inkoopplatforms. De DAS’sen dienen als vervanging voor de, aan striktere regels gebonden marktplaatsen. Zo verving Rijkswaterstaat zijn marktplaats al in 2016 door een DAS.

Soms is het onderscheid maar dun. Of het nu een Marktplaats of een DAS is, is vooral herkenbaar aan de meest toepasselijke bepaling uit de Aanbestedingswet. Leveranciers van DAs’sen noemen de DAS dan ook “Marktplaats/DAS” omdat het voor de onderliggende techniek niet veel uitmaakt hoe dit aankoopsysteem wordt vormgegeven, het principe is steeds een website met een inlog, als je maar een KVK-registratie hebt. 

Over de DAS heeft PIANOo een nuttige handreiking geschreven. Daarover vermeldt PIANOo op zijn website:

PIANOo constateert dat een DAS niet voor alle inkoopcategorieën de meest geschikte procedure is, maar sluit een DAS voor de inhuur van personeel niet categorisch uit. De handreiking geeft geen absolute zekerheid en bevat geen bindende adviezen.

Wel moet een DAS worden aangekondigd via TenderNed.

Een klein overzichtje van de meest recente:

https://www.Haarlemmermeerhuurtin.nl  

https://www.talentenregiohuurtin.nl/  (omgeving Kampen; ook Ommen-Hardenberg)

https://www.flextender.nl (Gemeente de Bildt)

https://eu.eu-supply.com/app/rfq/publicpurchase_frameset.asp?PID=171246&B=CTMSOLUTION&PS=1&PP=   (Provincie Zuid-Holland I&A functies)

http://www.igom.nl/(33 Limburgse gemeenten en het waterschap)

https://platform.negometrix.com/PublicBuyerProfile/PublishedTenderInformation.aspx?isPublicProfile=false&tenderId=49408&tab=&page=1&searchParam=&sortParam=Id&sortDirection=False  

https://www.werkeninfriesland.nl/inhuur-externen/

En een handzaam overzicht van alle via CTM gepubliceerde Dassen http://www.ctmsolution.nl/marktplaats/

Zie ook:

https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/p2015/07/De-das-een-van-de-29-beschermde-dier-en-plantensoo.aspx

Zie eerder:

WRR: overheid moet bij aanbestedingen gevolgen flexibilisering temperen

Gebrek aan opdrachten? Plasterk: ondernemers moeten maar op TenderNed kijken

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *