Papierfabriek Wepa wil PLA bekers verwerken – Aanbestedingsnieuws

Papierfabriek Wepa wil PLA bekers verwerken

In een reactie op de uitzending van De Monitor over de plastic kartonnen bekertjes, die niet gecomposteerd kunnen worden, laat de papierfabrikant Wepa weten dat normaliter alleen bekers van PE-karton gerecycleerd worden, in de papierstroom dus en niet met het compost. Maar wanneer de PLA-bekers (waaronder de 85 miljoen van de rijksoverheid) schoon en ongemengd worden aangeleverd, kunnen ze er nog wel wat mee doen. PLA is een plastic, genaamd polymelkzuur.  Helpt dat? Ja en nee.

Het PLA-bekertje kán dus wel worden hergebruikt, zelfs in de papierindustrie, ook al is het vervuild met de coating. Als het maar gesorteerd en schoon wordt aangeleverd. Hartstikke goed dat er papier van kan worden gemaakt. Maar er is een adder onder het gras. WEPA recyclet het aangeleverde papier tot toiletpapier, zij zeggen “hygiënepapier”. Leuk je billen aan de vreselijke plastickartonnetjes af te vegen. Maar eeuwig zonde als de plastic vezels langs deze weg alsnog in de oceaan moeten worden “gecomposteerd” over een termijn van jaren. Dat lost dus letterlijk en figuurlijk niet op.

PLA is namelijk in tegenstelling tot de meeste waterresistente plastic coatings niet gemaakt van polyethyleen en daarmee van aardolie. Hoewel de naam dus verwarrenderwijs sugggereert dat PLA een zuur is, zoals bijvoorbeeld DNA, is het dat niet. Het is een polymeer. Plastic dus. Het wordt maar door 4 producenten ter wereld gemaakt. Een ervan is in Nederland, NatureWorks. een ander Nederlands bedrijf, Corbion uit Gorinchem, is pas opgekocht door Total uit Frankrijk.

  • NatureWorks NL
  • WeforYou AU
  • Evonik DL
  • Corbion Purac FR/NL

Aanbestedingsnieuws hield nog een onderzoekje naar wie dan dergelijke PLA-cups fabriceert . En waarom. Veel fabrikanten zijn drukkers die op alles drukken waaronder op bekers, zowel van aardewerk als van karton. Een grote en bekende leverancier die gespecialiseerd is in de kartonnen bekers is Koffiebekerdirect. Die levert ook “duurzame” wegwerpbekers, de aanhalingstekens zijn van ons want het hele concept wegwerpbeker is niet duurzaam. Bovendien kun je met evenveel recht ook beweren dat wegwerpbekers van schaarse grondstoffen maken, pas echt onduurzaam is . Koffiebekerdirect heeft de “duurzame” wegwerpkarton koffiebekers in het assortiment, van PLA. Op de preview van dit type beker staat compostable gedrukt (mirror) .

Maar dat is dus compost in de zin van je 3d-printer. Je wil geen plastic verontreinigingen in compost. Compost is een hele gevoelige aangelegenheid. Wormen moeten niet stikken in plastic rommel die in je potgrond zit. PLA is beter dan Polyethyleen, als plastic. Het is afbreekbaarder dan polyethyleen. Maar het is geen mandarijneschil-coating. Een mandarijneschil is onder de grond na een paar weken echt weg. Dat geldt heus niet voor bioplastics. De grondstoffen die erin gaan zijn niet op basis van aardolie maar van restmaterialen. Dat is de belangrijkste milieuwinst die erop behaald is. Daar houdt t ook wel mee op. Als je er wegwerpbekers van gaat maken komen die plastics ook in zee en in de magen van walvissen.

©Zaz 2019

Een zo’n fabrikant die gespecialiseerd is in de oxymoron duurzaam wegwerpen, is Bioodi, vaste leverancier van De Fabrique die verwijst ook naar een grondstoffenkaart van de bekers. Dat maakt de kartonnen bekers van het restproduct Bagasse, een rietsuikervezel die in vergelijking met hout inderdaad beter scoort. Die kartonnen bekers krijgen een coating van PLA. Bioodi noemt dat “een hernieuwbare bio coating (PLA)” Omdat het boomvrij is. Maar dat hernieuwbaar is dus niet op te vatten als hernieuwbaar in de zin van dat het afbreekt en vergaat en daarom goed is voor het milieu. Het is hernieuwbaar in de zin van dat het niet kapot te krijgen is maar wel recylebaar, maar alleen in een 3d printer. Of, als slaapplek voor zwerver, als die meer van die bekers aan elkaar plakt heeft ie een kartonnen doos die nog langer mee gaat omdat het PLA erin regenbestendig is.

In vergelijking met nog onduurzamere manieren van het maken van karton is het inderdaad beter om wegwerpbekers van rietsuikerresten te maken dan van boom. Volgens de grondstoffenkaart van de Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit is PLA herbruikbaar in 3d-printing, mits men maar oppast op het vrijkomen van schadelijke gassen. Dat geldt waarschijnlijk eens te meer voor het PE-plastic dat is gewonnen uit restplastic uit de zee. Vandaar dat het bioplastics genoemd mag worden en vandaar dat de toeristen het in de parkjes gooien. Om te composteren.

Het is altijd nog veel duurzamer om helemaal geen wegwerpbekers te hebben. De ene keer dat je gaat picknicken met een grote groep kinderen in een bos, kun je altijd nog een reisbeker of meeneembeker meenemen. Aanbestedingsnieuws hoopt dan ook dat het geplastificeerd karton wordt hergebruikt voor papier dat een meer blijvende waarde heeft, dan toiletpapier. En als dat niet anders kan dan als toiletpapier, gebruik het dan om de Aanbestedingswet op af te drukken. Opdat de ambtenaren zich milieumokken aanmeten, waar ze wél zuinig op zijn. Uitgever van Aanbestedingsnieuws 3a3 Publishing is voorshands zeer geïnteresseerd in dergelijk papier. Uiteraard niet voor Aanbestedingsnieuws.  Wij hebben nog allemaal zetklare pdf’s op de plank van literatuur dat wacht op een milieuvriendelijk soort papier.

Zie ook: https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/reactie-papierfabriek-wepa

En eerder:Monitor: Biobased inkopen nog in de kinderschoenen

Koffiebekertjes biobased: kennis is de crux bij duurzaamheid

Papier weetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *