Overstappen van jeugdzorg leverancier: leuren met kind – Aanbestedingsnieuws

Overstappen van jeugdzorg leverancier: leuren met kind

Het is een uitspraak om kippenvel van te krijgen. Minderjarige wordt vanuit de gesloten afdeling Transferium  naar huis geplaatst, maar het gaat daar toch niet zo goed. Als gevolg van de aanbesteding jeugdzorg Noord-Holland, wordt het kind verplaatst naar Horizon. De ouders zijn in de ouderlijke macht, maar vrezen weglopen, drank en drugs.

De uitspraak schetst het dramatische beeld van een minderjarige, die om de leverancierswissel terecht komt bij een nieuwe zorginstelling om het nieuwe contract met de gemeente, maar waarbij door de vertegenwoordiger van WSG Jeugdbescherming & Jeugdreclassering wordt aangegeven dat het kind niet op zijn plek is bij de nieuwe leverancier. De rechter heeft maling aan het jeugdzorg contract met Horizon, hakt de knoop onverbiddelijk door en geeft een machtiging voor gesloten jeugdhulp voor vijf maanden, tot 30 september 2019, waarbij de ten uitvoerlegging zal plaatsvinden in Transferium Jeugdzorg te Heerhugowaard.

©Boardgamegeek 2019

De situatie 

In december 2018 is [de minderjarige] weer thuis gaan wonen. Al snel ging het echter niet goed met hem. Er was sprake van dagelijks drugsgebruik, schoolverzuim en zelfbepalend gedrag. [de minderjarige] hield zich niet aan het gebiedsverbod dat de politie hem had opgelegd en hij stal uit de huizen van de ouders, van kennissen en van straat. De moeder heeft aangegeven dat zij in de kamer van [de minderjarige] drugs en meerdere (hoogstwaarschijnlijk) gestolen spullen heeft aangetroffen. Ook heeft zij achter zijn bed een bivakmuts en een tas met een broodmes gevonden. Het heeft er alle schijn van dat [de minderjarige] steeds verder afglijdt langs het criminele pad.

De Jeugdbescherming

Ter zitting heeft de vertegenwoordigster van de GI hieraan toegevoegd dat zij van mening is dat Horizon, locatie Antonius, niet de juiste plek is voor [de minderjarige] en het in zijn belang is om zijn behandeling op Transferium te ondergaan. Voorafgaand aan de plaatsing van [de minderjarige] op Antonius heeft de GI al aan de gemeente en Horizon duidelijk gemaakt dat Antonius niet de juiste plek lijkt voor [de minderjarige] . Ook heeft de GI op dat moment al haar voorkeur voor plaatsing van [de minderjarige] op Transferium uitgesproken. De gemeente heeft zich in deze fase echter op het standpunt gesteld dat [de minderjarige] in Antonius geplaatst moest worden gelet op het contract met Horizon.

Het oordeel

Gelet op bovenstaande is de kinderrechter van oordeel dat het belang van [de minderjarige] maakt dat zijn behandeling dient plaats te vinden op Transferium. Een mogelijke plaatsing in een andere passende instelling buiten de regio, zoals door Horizon als time-out is voorgesteld, waarbij een plaatsing op Harreveld werd overwogen, acht de kinderrechter op dit moment onzeker en evenmin in het belang van [de minderjarige] . Het is voor de behandeling van [de minderjarige] en herstel van het contact en vertrouwen tussen [de minderjarige] en de ouders van belang dat hij binnen de regio wordt geplaatst en daar zijn behandeling krijgt.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2019:3633&pk_campaign=rss&pk_medium=rss&pk_keyword=uitspraken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *