Opdrachtgeverschap bouw Gents stadion aan het zicht onttrokken
Laatst geupdate op januari 16, 2018 door redactie
Het project voor het bouwen van de Ghelamco Arena, is zonder aanbesteding in de markt gezet. Terwijl de opdracht voor meer dan de helft door de overheid gefinancierd wordt. Dat is tenminste de conclusie van journalist Ignace Vandewalle, afgelopen september. Vandewalle schreef een heel boek over de bouw van het Gentse stadion. Volgens dat boek is de Arena gegund aan Ghelamco, dank zijn vriendjespolitiek. Nadat de Uitgeverij Doorbraak werd bedreigd met claims, heeft de journalist het zelf in eigen beheer uitgegeven.
Gisteren weersprak verantwoordelijk burgemeester Daniël Termont deze veronderstellingen in dagblad De Tijd. De stad Gent heeft wel een openbare
aanbesteding uitgeschreven voor een voetbalstadion, maar er kwam geen reactie van de markt. Alles is bovendien volgens de regels verlopen en die gratis loge in de Ghelamco Arena is ook nog eens op de minst gunstige plek. De leden van het schepencollege zouden ook allemaal een gratis parkeerplek hebben en een etentje hebben gehad, maar daar laat Termont zich niet over uit. Wel heeft hij het over “een gebruikte constructie waarbij de stad Gent aandeelhouder is van de NV Buffalo, zit de tad Gent om de financiën te controleren. Alle journalisten zijn uitgenodigd om kennis te nemen van de gebruikte financiering op 19 januari aanstaande.”
Wie eigenaar van de Ghelamco- Arena is een beetje dubieus, volgens het Laatste Nieuws heeft Ghelamco het voor het zeggen, alleen al vanwege de naam, het stadion zou aanvankelijk Artevelde Arena heten. In 2016 is dus Gent, via de NV Buffalo echter feitelijk eigenaar. Gent heeft in elk geval flink betaald voor het stadion.
Volgens Aanbestedingsnieuws is dat de kwade opzet. Het opdrachtgeverschap wordt verdoezeld om onder de aanbestedingsplicht uit te komen.
Al eerder berichtte het Laatste Nieuws dat de nv Buffalo voor 86% in handen is van het Gentse stadsbestuur en heeft opgedraaid voor 27 miljoen aan bouwkosten. Projectontwikkelaar Paul Gheysens is minderheidsaandeelhouder, evenals bouwbedrijf Ghelamco dat 11% van de aandelen bezit. Eerder bezat Ghelamco juist 57% van de aandelen. Een schuld van CVBA Artevelde van 27 miljoen aan bouwkosten voor het stadion, is in 2015 omgezet in aandelen, met name door de NV Buffalo.
“De vzw en het horecabedrijf van AA Gent, de waterintercommunale TMVW en de nv Buffalo ruilden een groot deel van hun schulden in voor verse aandelen. Een plotse kapitaalverhoging van maar liefst 28,5 miljoen euro.”
CVBA Artevelde een particuliere vennootschap die, volgens het Laatste Nieuws de “infrastructuur van de Ghelamco Arena” beheert. Uit die onderneming is ene Siegfried Bracke juist vandaag ook opgestapt, volgens Knack.Be. Bracke wil er “niets meer mee te maken hebben”. Hij is blij dat het stadion er staat, maar is zijn vertrouwen in de Raad van Bestuur verloren. CVBA Artevelde is in 2004 opgericht door Ivan de Witte, Optima Financial Planners en H+Ram, waarin ook architect van de Ghelamco Arena, Dick Bontinck is vertegenwoordigd.
Hadden Ghelamco en de architect deze opdracht via een aanbesteding moeten winnen maar hebben zij de opdracht eerst via via doorgeschoven gekregen en zijn ze naderhand betaald via een aandelentransfer?
De aanbestedingsregels dicteren dat een organisatie moet aanbesteden als sprake is van een publiekrechtelijke instelling, voor behoeften van algemeen belang, met rechtspersoonlijkheid en in hoofdzaak gefinancierd door een staat. De aanbestedingsplicht geldt dus voor overheden. Duidelijk is dat of het nu Gent is of de NV Buffalo, een van de twee had moeten aanbesteden, voor de bouw van de arena, afhankelijk van wie de precieze opdracht heeft verstrekt. Ook een private onderneming die voor het merendeel gefinancierd is, door een aanbestedingsplichtige overheidsinstantie moet aanbesteden.
Dat er geld van de gemeente via de nv Buffalo bij de bouwer en architect is terechtgekomen is duidelijk. Wie die opdracht heeft verstrekt is namelijk in tegenstelling tot de financiering niet duidelijk. Als dat niet via een tender gaat is zo’n opdracht niet per se meer dan een zegje. Dat is nu net de verplichting waar het om gaat, maar dat valt niet te bewijzen. Nu ja zeg maar wie heeft het zegje gedaan? Hoe weet die architect dat hij mag ontwerpen, hoe weet Ghelamco dat het mag bouwen en van wie hij betaald krijgt?
Door Ghelamco tijdelijk eigenaar te maken van de arena, kan -tenminste theoretisch- ook de bouwer de opdracht verstrekken aan zichzelf en de architect. Zo ontkomt de gemeente Gent aan zijn aanbestedingsplicht en verschuift de rol van opdrachtgever van de aanbestedende dienst, ogenschijnlijk naar de niet aan strikte aanbestedingsregels gebonden particuliere bouwer als nieuwe eigenaar van het stadion. Omdat het niet werkelijk de bedoeling is dat Ghelamco de boel bestiert in de Arena, gaat als de opdracht voor het bouwen eenmaal verleend is, in 2015 de deelname van de NV Buffalo in de arena weer omhoog, met de aandelentransactie.
Pianoo meldt over de aanbestedingsplicht: :
1. de organisatie moet zijn opgericht met het specifieke doel om in behoeften van algemeen belang te voorzien (anders dan van commerciële of industriële aard) en;
2. de organisatie moet rechtspersoonlijkheid bezitten en;
3.a de activiteiten van de organisatie moeten in hoofdzaak door de Staat, een provincie, een gemeente, een waterschap of een andere publiekrechtelijke instelling worden gefinancierd, of;
3.b het beheer van de organisatie is onderworpen aan het toezicht door een aanbestedende dienst, of;
3.c de leden van het bestuur of de raad van toezicht van de organisatie is voor meer dan de helft door een aanbestedende dienst aangewezen.
Gent voldoet daar sowieso aan maar de NV Buffalo dus ook. Wie er zomaar ineens 23,5 miljoen betaalt aan een architect die een stadion bouwt, of dat nu in geld is of in aandelen, is waarschijnlijk wel opdrachtgever. Zeker weet je dat natuurlijk nooit. Het kan ook zijn dat Ghelamco uit zichzelf voor de bonnefooi een stadion bouwt en dan … verrassing nog krijgt uitbetaald ook, in de vorm van een stadion. En dat dan later de gemeente die aandelen van dat stadion opkoopt. Wat een toeval.
We verklappen niet wat we gaan doen maar neem je kiepwagen mee.
Maar ja als je niet in de buurt van Gent woont, heb je natuurlijk makkelijk praten. Op onze redactie zit niemand te wachten op een gratis parkeerplek in Gent.
Update 16 januari:
De Gazet van Antwerpen bericht vandaag dat de “loge op de minst gunstige plek” een skybox blijkt die 13.500 per 4 jaar kost.
Zie ook:
https://www.bruzz.be/politiek/uitgeverij-trekt-boek-over-ghelamco-arena-2017-12-13
https://www.pianoo.nl/inkoopproces/fase-1-voorbereiden-inkoopopdracht/aanbestedingsplicht
http://www.knack.be/nieuws/belgie/oude-politieke-cultuur-is-in-gent-helemaal-terug-van-nooit-weggeweest/article-opinion-872379.html
https://www.slideshare.net/thierrydebels/arteveldestadion-cvba-verstrengeling-zakenwereld-en-politiek
https://www.hln.be/regio/gent/ghelamco-arena-voor-89-in-handen-stad~a8fdec34