Oostenrijk: Hongarije had kerncentrales moeten aanbesteden – Aanbestedingsnieuws

Oostenrijk: Hongarije had kerncentrales moeten aanbesteden

Hongarije gaat nieuwe kerncentrales bouwen. Dat is zeer tegen de zin van Oostenrijk, dat geen Hongaars Russische kerncentrales in de buurt van zijn grenzen wil. Voor het project is toestemming verleend van de Europese Unie, voor het verstrekken van staatssteun. Het gaat om een plan van de energiecentrale Paks, om met 2 nucleaire reactoren de capaciteit van de energiecentrale verdubbelen. Het zijn VVER 1200 reactors, van Russische makelij.

Het totale project, dat vanaf 2026 operationeel moet zijn, zou 12 miljard kosten en is voor 80% gefinancierd met een Russische staatsobligatie. Dat meldt –onder meer- de WNN. De Oostenrijkse Minister Elisabeth Koestinger wil ook de Europese Commissie daarop aanspreken en vindt dat het ontbreekt aan gezamenlijk belang. De nucleaire reactoren zijn volgens haar niet duurzaam, en evenmin een antwoord op de klimaatveranderingen.

Museum voor Nucleaire Energie in Paks ©Paks 2018

Onafhankelijke Hongaarse bladen stellen dat aanvankelijk ook de Europese Commissie geen steun gaf aan het project, omdat het zonder verdere tender is verstrekt aan Rosatom. De Europese Commissie had al een inbreukprocedure gestart. Het Hongaarse plan wordt ook gesteund, door het Russische Rosatom en daarnaast ook, met een Russische staatslening. In november had Paks daartoe een samenwerkingsovereenkomst met Rosatom getekend. Hongarije ontkent dat het staatssteun verstrekt. Het project is commerciëel rendabel en financiert zichzelf.

Margrethe Vestager EU Commissaris voor de mededinging, verleende in maart 2017 echter toestemming nadat Hongarije “substantial commitments” had verstrekt aan DG Comp, het commissariaat voor de mededinging. Vestager stelt dat de lidstaten van de EU vrij zijn binnen de EU verdragen, om zelf te bepalen hoeveel van hun energiehuishouding vanuit nucleaire energie wordt geleverd.

Wat zijn dat dan voor substantial commitments? Nou daarover zegt het persbericht letterlijk, dat de opbrengst van de energiecentrale eerlijk voor 30% over de vrije energiemarkt wordt verdeeld en dat de winst niet mag worden gebruikt om opnieuw te investeren in capaciteitsuitbreiding:

a)   To avoid overcompensation of the operator of Paks II, any potential profits earned by Paks II will either be used to pay backHungary for its investment or to cover normal costs for the operation of Paks II. Profits cannot be used to reinvest in the construction or acquisition of additional generation capacity.

b)   To avoid market concentration, Paks II will befunctionally and legally separated from the operator of the Paks nuclear power plant (the incumbent MVM Group) and any of its successors or other state-owned energy companies.

c)   To ensure market liquidity, Paks II will sell at least 30% of its total electricity output on the open power exchange. The rest of Paks II’s total electricity output will be sold by Paks II on objective, transparent and non-discriminatory terms by way of auctions.

Hongarije stelt zich inmiddels op het standpunt dat het genoeg heeft gedaan om een faire mededinging te garanderen. Hongarije, dat tot op heden geen kerncentrale heeft, heeft aangekondigd gewoon door te gaan met de bouw van de kerncentrale. De premier van Hongarije Victor Orban, heeft in een verklaring laten weten dat de Paks nucleaire energiecentrale de garantie biedt voor het verzorgen van een goedkope, betrouwbare en veilige voorraad van electriciteit voor de Hongaarse mensen en bedrijven.

Ofwel, marktverstoring mag best, als de staatssteun maar vanuit Rusland komt, dan is het op zichzelf niet door het EU-verdrag verboden staatssteun. En bovendien geven we onze mensen een mooie (social return) kanovakantie op het balatonmeer. Verder is Paks een “Family Friendly Workplace” die volgens zijn eigen berichtgeving voor maar liefst 2500 banen zorgt. Al is er natuurlijk ook een grote spill off in de jodiumpillen industrie, die daarbij niet is meegerekend. Verder moet het deze redactie van het hart dat de naburen van België blijkbaar minder alert zijn als het gaat om staatssteun voor Tihange.

Bron: WNN, Reuters, Euronews, 22 januari 2018

https://www.hongarijevandaag.nl/portal2/overigen/samenleving/4357-overeenkomst-poetin-en-orban-over-paks-verrrast-hongaren

http://ec.europa.eu/euratom/observatory_news.html

https://euobserver.com/energy/140690

http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/News/2017/Commission-Paks-state-aid-Orban-nuclear-regulator/

http://www.kormany.hu/en/prime-minister-s-office/news/janos-lazar-expects-major-progress-in-case-of-paks-project

http://www.world-nuclear-news.org/NN-Hungary-gets-state-aid-clearance-for-Paks-II-project-06031702.html

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-464_en.htm !

http://www.portfolio.hu/en/energy/hungary-to-go-ahead-with-nuclear-plant-despite-austian-protest.35303.html

https://www.reuters.com/article/us-austria-hungary-eu-nuclearpower/austria-to-sue-eu-over-allowing-expansion-of-hungary-nuclear-plant-idUSKBN1FB1FJ

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *