Ook Nijkerk erkent fouten datalek TenderNed – Aanbestedingsnieuws

Ook Nijkerk erkent fouten datalek TenderNed

De gemeente Nijkerk erkent dat het data voor leerlingenvervoer te lang online heeft laten staan. Hierdoor is het inzichtelijk geweest welke leerlingen van het leerlingenvervoer gebruik maakten. Dat bericht de lokale krant Stad Nijkerk. Het leerlingenvervoer in Nijkerk is ook al in het nieuws vanwege de chaotisch verlopen aanbesteding voor leerlingenvervoer van de Valleihopper, die naast de gemeenten Barneveld en Wageningen ook in Nijkerk actief is.

De gemeente Nijkerk heeft het datalek begin oktober gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Daartoe is de gemeente wettelijk verplicht. Op een van de bijlages bij de aanbesteding voor leerlingenvervoer stond onder meer vermeld wat de adressen van de school waren en wat de gegevens waren van de leerlingen. Indirect kan hierdoor ook het adres van leerlingen worden achterhaald. Het Nijkerkse college betreurt het zeer dat deze gevoelige gegevens zijn gelekt.

©BBP 2017

Eind augustus berichtte het college nog aan de raad dat de regie voor het leerlingenvervoer, dat na een aanbesteding was opgesplitst van het vervoer zelf en belegd bij het bedrijf Transvision, was teruggelegd bij de vervoerder. Nijkerk berichtte op 20 september aan de raad nog dagelijks 3 á 4 meldingen te hebben dat het leerlingenvervoer nog niet op orde is. De regio beraadt zich op juridische consequenties.

Ook heeft het college ter informatie het persbericht dat is verstuurd naar de media, voor informatie naar de raad gestuurd. Het persbericht van Transvision kopt: “Verborgen agenda’s veroorzaken Valleihopper-debâcle; Kwetsbare leerlingen speelbal van treurige belangenstrijd”. De rest van het persbericht laat zich lezen als een blame game vol indirecte verwijten naar zowel vervoerders als adviesbureau’s en gaat de redactie van Aanbestedingsnieuws hier niet verder publiceren. Van belang is dat de strekking ervan is dat Transvision er volgens Transvision geen schuld aan heeft dat Transvision niet de regie uitoefent over het vervoer en dat Transvision beschuldigingen over zijn softwarepakket (een samenwerking met drive ugo) nadrukkelijk van de hand wijst maar wel een hele serie mogelijke andere daders aanwijst voor het ontbreken van informatie in zijn regiecentrale.

Op 26 oktober staat het onderwerp leerlingenvervoer geadresseerd op de raadsvergadering van de gemeente Nijkerk.

 

Bron: Nijkerk, 16 oktober 2017 / Stad Nijkerk, 16 oktober 2017

Zie ook:

Samenwerking Drive Ugo en Transvision speelt in op nieuwe taximarkt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *