Ontwerpteam onderwijslocatie Laan op Zuid Rotterdam – Aanbestedingsnieuws

Ontwerpteam onderwijslocatie Laan op Zuid Rotterdam

Het doel van deze aanbesteding ( concurrentiegerichte dialoog) is het selecteren van een integraal ontwerpteam (onder andere: architect, constructeur, installatieadviseur, bouwfysica-adviseur en adviseur brandveiligheid) voor de onderwijslocatie Laan op Zuid.
De Opdracht van het ontwerpteam behelst het ontwikkelen en uitwerken van het ontwerp van de onderwijslocatie Laan op Zuid, bestaande uit een onderwijsgebouw voor de Hogeschool Rotterdam (HR) van 12.000 tot 15.000 m
2 en een VO-school voor Stichting BOOR van ca. 7.000 m2. De aanbestedende dienst streeft bij het gunnen van overeenkomsten naar het realiseren van zo veel mogelijk maatschappelijke waarde. Dit wordt in deze aanbestedingsprocedure enerzijds ingevuld doordat het gunningscriterium van ‘de economisch meest voordelige inschrijving op basis van de beste kwaliteit voor het vastgestelde honorarium’ wordt gehanteerd en anderzijds door het hanteren van eisen met betrekking tot Social Return.

Rotterdam-Zuid kent verschillende grote sociaal maatschappelijke opgaven. Een belangrijk onderdeel hierin is het onderwijsaanbod. Rotterdam-Zuid mist technisch georiënteerd onderwijs, terwijl met name NPRZ (Nationaal Programma Rotterdam-Zuid) en gemeente Rotterdam terecht aandringen op het versterken van de onderwijsinfrastructuur in dat gebied. Met de gezamenlijke ontwikkeling van een onderwijslocatie op de Laan op Zuid voor zowel voortgezet onderwijs als hoger beroepsonderwijs zijn Hogeschool Rotterdam, Gemeente Rotterdam en Stichting BOOR van plan een belangrijke bijdrage te leveren aan deze opgave.
Vanuit Stichting BOOR is in februari 2018 het initiatief voor de ontwikkeling gestart met het sluiten van een convenant tussen gemeente Rotterdam en diverse schoolbesturen waaronder Stichting BOOR over het herontwerp van het voortgezet onderwijs op Zuid. Dit convenant heeft als doel het onderwijsaanbod op Zuid aantrekkelijker en gevarieerder te maken en de kwaliteit van de huisvesting te verbeteren. De beoogde sluiting van een VO-school aan het Nachtegaalplein in Charlois en de realisatie van een nieuwe VO-school aan de Laan op Zuid is een van de initiatieven die uit het convenant is voortgekomen.

De nieuwe onderwijsvoorziening heeft op hoofdlijnen de volgende omvang:

  • VO-school: de school zal op de locatie ruimte bieden aan ca. 800 havo- en vwo-leerlingen. Benodigde ruimte is ca. 5.870 m²
  • Het Instituut CMI: het gebouw zal op deze locatie ruimte bieden aan ca. 3.000 studenten. Benodigde ruimte is 12 – 15.000 m2
  • Gymzalen: voor de VO-school worden twee gymzalen gerealiseerd. De totale benodigde ruimte hiervoor is ca. 1.200 m² .
  • Parkeervoorziening in de kelder van het gebouw:
    – Parkeerplaatsen: ca. 30 auto’s.
    – Fietsenstaling: ca. 1.000 fietsen.
    – Totale benodigde ruimte parkeerruimte ondergronds ca. 2.400 m2 bvo.
  • Maximaal volume conform bestemmingsplan: 27.000 m2 bvo.
  • Hoge duurzaamheidsambitie: energieneutraal en gasloos.

HR en Stichting BOOR beogen het schooljaar 2026-2027 te starten in de nieuwe onderwijshuisvesting op de beoogde locatie in Rotterdam-Zuid. De oplevering van het nieuwe gebouw is voorzien in het eerste kwartaal van 2026.

De fasen om tot een integraal ontwerp te komen bestaan uit:
1. Structuurontwerp (SO) (maakt onderdeel uit van de dialoogfase en gunningsfase van deze aanbesteding)
2. Voorontwerp (VO) (vanaf deze fase start de uitvoering van onderhavige opdracht)
3. Definitief ontwerp (DO)
4. OPTIONEEL: Technisch Ontwerp (TO)
5. OPTIONEEL: Uitvoering – Uitvoeringsontwerp (UO)
6. OPTIONEEL: Uitvoering – Directievoering
7. OPTIONEEL: Oplevering/ nazorg
De opdrachtgever is voornemens alle fasen in opdracht te geven. De opdracht zal echter per fase worden verstrekt. Voor het aflopen van een fase, wordt tijdig aangegeven of de opdracht voor de volgende fase zal worden verstrekt. Dit hangt er onder meer van af of de lopende fase het door opdrachtgever gewenste resultaat oplevert.
De bouwkosten bedragen indicatief €550.000.000,-. De totale waarde van de overeenkomst bedraagt ca. €3.000.000,- exclusief btw, als alle fasen en optionele onderdelen in opdracht worden gegeven. In de gunningfase van deze aanbestedingsprocedure wordt het gunningcriterium de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) gehanteerd. Er zal 100% op kwaliteit gegund worden.

Bron: Tenderned woensdag 13 oktober 2021 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/240837

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *