Ontwerpteam gemeentehuis Gulpen-Wittem
De gemeenteraad van Gulpen-Wittem heeft het college opdracht gegeven het gemeentehuis te verduurzamen. Wettelijk is het verplicht sinds 1 januari 2023 om een energielabel C (voor kantoorgebouwen) te dragen. Het gemeentehuis heeft momenteel label G. De verduurzaming heeft een dubbel effect. Aan de wettelijk eis wordt voldaan. De wensen van de gebruikers worden ingewilligd. De arbeidskwaliteit stijgt. Ten derde levert de verbouwing de mogelijkheid om het gebouw nieuw in te delen voor het nieuwe werkconcept. Met deze kennis, wensen en ambitie is een scenario opgesteld welke de gemeenteraad goedgekeurd heeft en vervolgens gevraagd heeft verder uit te werken. In het scenario is gekeken naar een optimalisatie van alle wensen:
▪ Geen leegstand in het gebouw
▪ Voldoen aan ARBO-wetgeving
▪ Prettig arbeidsklimaat, het gehele jaar
▪ De nieuwbouw is gasloos en heeft een energielabel A+++
▪ Integratie nieuwe werken met gedeeltelijk thuiswerken en in het gemeentehuis ruimte voor veel overleg- en flexplekken
▪ De veiligheid waarborgen door duidelijke zoneringen in het gebouw
▪ Symbiose tussen bibliotheek en KCC
Het scenario is besproken met de gehele organisatie door middel van interviews. De uitkomst van de interviews is de basis voor het programma van eisen. Het programma van eisen is de basis van het nader uit te werken ontwerp van de (ver)nieuwbouw van het gemeentehuis.
De opdracht is het in deelopdrachten maken van de ontwerpproducten. Deelopdrachten zullen, binnen de af te sluiten overeenkomst, per fase worden verstrekt. Afhankelijk van de wijze van contractering voor de uitvoering kan dit betekenen dat de deelopdrachten binnen de overeenkomst beperkt blijven
tot de fasen VO, DO en evt. TO. Dit betekent dat de opdrachtgever per deelfase een opdracht zal verstrekken en niet verplicht kan worden gesteld tot de vervolgfase(s). Voor de fasen die buiten de scope vallen, kan het ontwerpteam in een toetsende rol bij het project betrokken worden. Bijvoorbeeld bij de directievoering en de begeleiding, oplevering en/of controle van de revisietekeningen. De aanbesteder heeft de ambitie het gebouw duurzaam te bouwen. Hierbij is het van belang dat het ontwerpteam een visie heeft op ontwerpen aan de hand van levenscyclus kosten (LCC). Concreet heeft de aanbesteder de ambitie om het gebouw energieneutraal volgens Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) en gasloos te realiseren.
Doel van de aanbesteding is het afsluiten van één overeenkomst voor een integraal ontwerpteam voor het gemeentehuis. De aanbesteder is voor deze opdracht op zoek naar een integraal ontwerpteam bestaande uit minimaal een architect, een adviseur constructie, een adviseur installatietechniek, een adviseur bouwfysica, een kostendeskundige en een adviseur duurzaamheid/energieconcepten. Onder integraliteit wordt verstaan een gebouwontwerp dat zowel ruimtelijk/functioneel als technisch en financieel in optimale samenhang is ontworpen en uitgewerkt. En waarbij alle in het ontwerpteam aanwezige disciplines op een gelijke wijze zijn gewogen en afgestemd.
Aanbesteder volgt met deze aanbesteding de niet-openbare procedure. Deze procedure bestaat uit twee fasen, een selectiefase waarin 5 gegadigden zullen worden geselecteerd en een gunningsfase.
Bron: Tenderned zondag 18 augustus 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/346135
Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 20 augustus 2024