Ongezond voedsel ineens criterium in aanbesteding metrostations – Aanbestedingsnieuws

Ongezond voedsel ineens criterium in aanbesteding metrostations

Op 20 april publiceerde het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam een aanbesteding voor de reclame in metrostations. Die aanbesteding is inmiddels 5x gewijzigd en er is een 6e Nota van Inlichtingen gepubliceerd. Uit nadere verslaggeving van het Parool blijkt dat maatgevend is of de leverancier reclame levert voor ongezond voedsel.

Amsterdam laat weten in een persbericht partner te zijn van de Alliantie Stop Kindermarketing en werkt aan het weren van reclame voor ongezonde producten gericht op kinderen. De gemeente pakt als eerste de eigen evenementen, gesubsidieerde activiteiten en gemeentelijke locaties aan. Daar vallen ook de metrostations onder.

Het nieuwe contract van de aanbesteding geldt voor alle 58 metrostations in Amsterdam, inclusief de nieuwe stations van de Noord/Zuidlijn. Het gaat om in totaal 200 abri’s, 30 grote billboards en 52 digitale borden. De opdracht loopt van 2018 tot 2033 dus de leveranciers van mediareclame is er veel mee gemoeid de opdracht binnen te halen.

Niet alle leveranciers van reclame hebben invloed op de adverteerder. Er zijn leveranciers die het binnenhalen van adverteerders geheel of gedeeltelijk uitbesteden aan een mediabureau. Marktleider JCDecaux is eerder hoofdstedelijke opdrachten kwijtgeraakt aan CBS Outdoor. In 2009 ontstond ook ophef over de reclame in bushokjes. Ook toen lag er een aanbesteding aan ten grondslag. Bij die reclame adverteerde draadloos internetaanbieder Aerea met de -enkel tekstuele- leuze “porno in het openbaar vervoer”.

Nu de opdracht al een tijd loopt en 5x is gewijjzigd, is het aardig om de inlichtingen te bekijken.

Maatvoering

Een van de hindernissen bij de beprijzing van de opdracht is dat de leveranciers moeten speculeren over de maatvorming. “T.b.v. de panelen in de passage van het stationsgebouw Noord zijn nissen gerealiseerd,
waarbij de onder- en de bovendorpel van de aangrenzende puien doorlopen. Theoretisch is de netto maat van een nis (bxh) 3550×2300, maar deze kan mogelijk iets minder zijn vanwege de brandwerende aftimmering.”

Een ander probleem is dat de leveranciers niet weten welke kant de roltrappen opgaan. Kan een roltrap in 2 richtingen? Dat maakt nogal wat uit voor de afzet van reclame, blijkbaar. De gemeente neemt de reizigers in bescherming. “Het mengen van draairichtingen van roltrappen is bovendien ongewenst omdat dat boven en onderaan de roltrap botsende loopstromen oplevert.”

Wijzigingen in de Nota van Inlichtingen

Ook stelt een van de leveranciers met betrekking tot de wijzigingen in de Nota van Inlichtingen een pikante vraag: “Opdrachtgever merkt nadrukkelijk op dat de oorspronkelijke documenten en Nota van Inlichtingen leidend blijven”. Het is aannemelijk dat de nieuw gepubliceerde documenten waar alle wijzigingen in zijn aangepast leidend zijn en dat de oorspronkelijke documenten d.d. 20 april 2017 komen te vervallen.
Graag ontvangen wij uw bevestiging dat alle oude documenten komen te vervallen. Indien dit niet het geval is
ontvangen we graag uw toelichting waarom nieuwe versies worden gepubliceerd waarin alle wijzigingen zijn
verwerkt en de oorspronkelijke documenten leidend blijven.”

Daar gaat de gemeente in een spagaat. Want wijzigingen van de opdracht, dat kan niet in de Nota van Inlichtingen, aldus het Max Havelaar-arrest tenminste. Hoe geef je dan aan dat het laatst-gestelde geldt, als het eerst-gestelde moet gelden, maar je toch echt het laatst-gestelde wil hebben? In zo’n geval is het altijd het beste om jezelf flagrant tegen te spreken:

“De laatste versie van de contractstukken zijn leidend. Wanneer er een document is vervangen dan
vervalt inderdaad de oorspronkelijke versie van 20 april 2017.”

Nieuw Programma van Eisen (PvE)

In de nieuwe versie van het programma van eisen is nog steeds 1 april 2019 opgenomen, dit is in strijd met de antwoorden, graag uw aanpassing in het programma van eisen.”

” Waar 1 april 2019 staat als …………… in het programma van eisen moet staan ………….”

Vooral die puntjes, vindt de redactie van Aanbestedingsnieuws erg opmerkelijk. Waar puntjes staan moeten puntjes staan. Toch goed dat dat nog even is uitgevraagd.

Toch opmerkelijk dat er in het op 20 april gedateerde PvE (mirror: 20170420 – PvE Reclame in metronet Amsterdam )dat is te downloaden van TenderNed (blijkbaar niet de nieuwe versie?) helemaal niets staat over ongezond voedsel. Is de gemeente toch vergeten aan te geven waar het blijkbaar zo zwaar aan tilt.

Bron: Amsterdam/TenderNed, 4 september 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *