Onderzoek Decisio: Investeringen fietsinfrastructuur lonend – Aanbestedingsnieuws
MobileMobile

Onderzoek Decisio: Investeringen fietsinfrastructuur lonend

Investeringen in fietsinfrastructuur zijn wel degelijk lonend. Dat blijkt uit een naar de Tweede Kamer gestuurd onderzoek van Decisio. Het onderzoek heeft geresulteerd in de Agenda Fiets 2017-2020 dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Als voorbeelden van dergelijke investeringen noemt het rapport onder meer meer en betere stallingsvoorzieningen bij OV-knooppunten, het voorkomen van fietsslachtoffers in het verkeer en terugdringen van fietsendiefstal.

Het rapport signaleert ook een onderinvestering in fiets-infrastructuur. Terwijl er aan auto’s €133,- per persoon per jaar wordt uitgegeven, in totaal €0,18 cent per reizigerskilometer, wordt er aan fietsers €0,03 per persoon per jaar uitgegeven. Iedere euro die wordt geinvesteerd in fietsverkeer betaalt zich daarmee dubbel en dwars terug. 

Ook het ontwikkelen van lange-afstandsfietsroutes kan volgens het rapport bijdragen aan een kwaliteitsimpuls voor het fietsvervoer. De financiering is hier vaak een knelpunt. Werknemers die een paar keer per week naar hun werk fietsen zijn minder vaak ziek. Ze scheppen ruimte op de (snel)weg en kosten geen parkeerplaatsen. En ze vervuilen niet. Daarom investeren steden, vervoerregio’s, provincies en Rijk al veel in projecten waarin het fietsgebruik met uiteenlopende middelen wordt gefaciliteerd en gestimuleerd, waaronder de aanleg van hoogwaardige regionale fietsroutes.

Bron: AgendaFiets 2017-2020

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *