Ondertussen in België – Aanbestedingsnieuws

Ondertussen in België

Het bergen geld kostende station Bergen(B). Foto: Google Streetview (2019)

We gaan er nogal prat op dat we slimmer zouden zijn dan onze zuiderburen.

Twee Belgen kapen een duikboot en eisen 1.000.000 Euro en twee parachutes.

Maar het geval wil dat ze vaak slimmer zijn dan wij en dan wij denken, want wij denken vaak niet door. Zo was al die verlichting op snelwegen helemaal niet zo’n slecht idee. In Nederland staan lantaarnpalen in de buitenbocht, vanuit verlichtingsstandpunt bekeken heel slim, toch zijn wij bezig vooral bij uitritten de palen zoals in België weer aan de binnenbocht te zetten. Dan komt een uit de bocht vliegende motorrijder ze tenminste niet tegen. Verkeerslichten aan de overkant van de kruising is een super idee. Het houdt namelijk de blik gevangen op de kruising, terwijl wij half gebogen over het stuur omhoog moeten gluren of zijwaarts kijken. Maar dom of slim, ze lopen tegen dezelfde problemen aan bij aanbestedingen. Zo blijkt maar weer uit de aanbesteding(en) van het treinstation in Bergen. In 2013 startte de bouw van het megalomane station dat in 2015 opgeleverd moest worden toen Bergen culturele hoofdstad was. Inmiddels is het 2020 en verwacht wordt nu dat het station ergens in 2023 opgeleverd gaat worden. De oorspronkelijke stichtingsprijs van 170 miljoen Euro is inmiddels opgelopen tot 324 miljoen. Tot vier maal toe liep de aanbesteding van de overkapping stuk. Nadat ook het station in Luik al 610 miljoen Euro kostte keert de NMBS nu de ambitie de goede kant op volgens een artikel in de Belgische “De Tijd”

‘Het is niet langer de visie van de NMBS om dergelijke megalomane projecten uit te voeren’, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. ‘Bij renovaties gaan we voortaan uit van functionele stations, waar je in alle comfort de trein kan nemen en eenvoudig kan overstappen, zoals in Brussel-Noord.’

Iets dat ook heel goed toepasbaar is in Nederland en vast en zeker niet alleen voor NS-stations. Functioneel bouwen is de toekomst!

Bronartikel: https://www.tijd.be/ondernemen/logistiek/Kostprijs-station-Bergen-explodeert-tot-324-miljoen-euro/10239572

Impressie van het station in Bergens/Mons door de Spaanse architect Santiago Calatrava op YouTube.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=kyz3MiDf4E0[/embedyt]

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *