Ondernemers buiten boord gelaten bij inhouse ontwikkeling GDI – Aanbestedingsnieuws

Ondernemers buiten boord gelaten bij inhouse ontwikkeling GDI

Bron: Filmpje Logius -DigiD https://www.youtube.com/watch?v=z52P5HDBV2k

Bij de ontwikkeling van een gemeenschappelijke digitale infrastructuur (GDI) voor de overheid zijn ondernemers gepasseerd. De ontwikkelingen worden volledig verzorgd door Logius. Dat concludeert de Nationale Commissaris Digitale Overheid, in het rapport De Digidelta: samen versnellen. Wat er precies tot de GDI hoort, is ook niet duidelijk. Het gaat in elk geval onder meer om DigiD en Antwoord voor Bedrijven, en nog een onbekend scala aan platforms.

Aanbestedingen en de toegenomen juridisering daarvan, wordt daarbij als een van de oorzaken genoemd voor het gebrek aan betrekken van marktpartijen. Terwijl de markt kan zorgen voor kennis, innovatie en voor versnelling van ontwikkelingen, wordt er niet op de markt ingezet en in house ontwikkeld.

Volgens veel gesprekspartners kan de markt zorgen voor versterking van de kennisfunctie en voor versnelling in het tot stand brengen van noodzakelijke ontwikkelingen. Overigens kan er ook een keerzijde zijn wanneer de markt (dominant) aanwezig is (zoals bij gemeenten) en zijn verdienmodel ziet aangetast; dan is de markt eerder een remmende factor. Sommigen signaleren een zekerejuridisering: in toenemende mate worden overheidsaanbestedingen voor de rechter betwist, hetgeen ten minste leidt tot vertraging.

Bron: De Digidelta, Samen versnellen:
Kamerstukken II 2016/17, 26643, 459

1 thought on “Ondernemers buiten boord gelaten bij inhouse ontwikkeling GDI

  1. Dank voor deze scherpe analyse. Ik zeg: ondernemers let op uw zaak. Een Minister voor digitale overheid is noodzaak. Wij hebben ook sinds 2009 een Dienstenwet, die een belangrijk deel van de digitalisering van het bedrijvendomein (ondernemersplein.nl en #berichtenbox voor bedrijven) landelijk regelt, maar die wordt niet genoemd in het rapport. Dat geeft te denken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *