Oma en Dok Architecten winnen opdracht niet-aanbestede renovatie Binnenhof – Aanbestedingsnieuws

Oma en Dok Architecten winnen opdracht niet-aanbestede renovatie Binnenhof

De architecten Ellen van Loon (Office for Metropolitan Architecture, OMA) en Liesbeth van der Pol (Dok Architecten) worden de coördinerend architecten voor de renovatie van het Binnenhof-complex in Den Haag. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft hen daarvoor uitgekozen. Voor de opdracht is in verband met de veiligheid geen openbare aanbesteding gehouden.

Ellen van Loon wordt als coördinerend architect verantwoordelijk voor het gedeelte waar de Tweede Kamer zit. Liesbeth van der Pol doet als coördinerend architect de bouwdelen van de Eerste Kamer, de Raad van State, het ministerie van Algemene Zaken en het Ridderzaal-complex (de Grafelijke Zalen). Van Loon en Van der Pol werken samen met een coördinerend technisch adviseur. Dat wordt Joop Paul (ingenieursbureau Arup) uit Amsterdam. De technisch adviseur gaat over technische aspecten van het hele complex, zoals energievoorziening, klimaatbeheersing, ict en toegangsbeveiliging.

De opdracht is geheim gehouden, al is er relatief veel publieksinformatie over verschenen. In een later stadium worden nog onderarchitecten onder van Loon en van der Pol gekozen. Vervolgens kiest het Rijksvastgoedbedrijf bouwbedrijven, installatiebedrijven en andere specialisten. Dat gebeurt niet met een openbare aanbesteding. In verband met de beveiliging van het complex mogen precieze gegevens over installaties, bouw en inrichting namelijk niet breed bekend worden.

De renovatie van het Binnenhof-complex is hard nodig om gebreken te herstellen op het gebied van (brand)veiligheid, houtrot, lekkende daken, technische installaties (klimaat, liften, leidingen), ict, beveiliging en gezondheid. Daarnaast worden enkele verbeteringen meegenomen zoals aanpassing van de ingangen, keukens en restaurants.

De renovatie gaat in 2020 van start en duurt vijfenhalf jaar. De renovatie kost maximaal 475 miljoen euro. De renovatie zelf kost maximaal 425 miljoen, de tijdelijke huisvesting van Tweede Kamer, Eerste Kamer, Raad van State en het ministerie van AZ kost 50 miljoen.

Bron: Rijksoverheid, 23 maart 2017.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *