Of boomkwekers even gratis werken in Utrechtse Heuvelrug – Aanbestedingsnieuws

Of boomkwekers even gratis werken in Utrechtse Heuvelrug

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn 1000 bomen “omgewaaid” bij een valwind, zo stelt de gemeente. Op 18 juni was daar volgens het KNMI een valwind/downburst, waarbij ook 9 gewonden zijn gevallen en elektriciteitsmasten zijn geknakt. Of de boomkwekers nu eventjes gratis 1000 bomen willen doneren.

Geld verdienen met bomen kweken is erg lastig geworden door het fenomeen aanbesteden, daarover berichten we al meer dan eens. Grote herinrichtingsopdrachten worden verstrekt aan aannemers, de bomen komen er dan bekaaid bij af omdat de gemeente zich niet meer bemoeit met de in te kopen bomen en de aannemer die zelf moet inkopen van een budget dat door de aanbesteding vast ligt. Bomen zijn een sluitpost op de begroting geworden, waar vroeger de opdracht juist door het bomenplan werd binnengehaald.

De storm richtte schade aan in boswachterij Leersum, waaronder het Leersumse Veld, op de Utrechtse Heuvelrug. Het Lombokbos, dat direct aan Leersum grenst, is het zwaarst is getroffen, volgens Staatsbosbeheer. Hier ligt volgens het zelfstandig bestuursorgaan dat onder het Ministerie van LNV valt, zo’n 40 hectare bos plat.

Als een gemeente verwacht dat je je diensten gratis ter beschikking stelt aan de belastingbetaler, bij een reguliere vraag, dan wordt het helemaal lastig, geld verdienen voor de eerlijke boomkweker.

Als gevolg van een valwind in juni zijn er in Leersum, Valkenheide en Maarsbergen zo’n 1000 bomen geknakt en verloren gegaan. Daarbij is schade aan huizen, straten en auto’s ontstaan. De meeste beschadigde bomen staan in het openbaar gebied. Het vraagt tijd en geld om dit gebied te herstellen. Naast een initiatief van inwoners, roept de gemeente boomkwekerijen op te helpen door bomen te doneren onder de titel ‘Laat Leersum weer dromen; doneer bomen!’.

De gemeente doet daartoe ook nog een moreel appel aan alle 3000 boomkwekerijen.

Er zijn zo’n 3000 boomkwekerijen in Nederland. Zij kweken jonge bomen en verkopen deze daarna. Wanneer iedere kweker een of twee bomen doneert, kunnen deze in het gebied worden geplant. Een stamdikte van zo’n 20-25cm of dikker is hiervoor het meest geschikt. De gemeente heeft hiervoor een donatieformulier gemaakt. Voor vragen is het e-mailadres boomdoneren@heuvelrug.nl beschikbaar.

Aanbestedingsnieuws vindt dat echt schandalig. Een gemeente is niet zo armlastig dat het niet geld genoeg heeft om 3000 bomen in te kopen. De vraag is ook of de bodemgesteldheid in het gebied niet zodanig is dat het bij de eerstedebeste storm niet opnieuw gebeurt.

Het is een mooi gebaar om op deze manier de natuur, inwoners en het getroffen gebied een handje te helpen.

Nou Utrechtse Heuvelrug, als dat zo’n mooi gebaar is, gebaar het dan eens zélf.

omgevallen bos leersum
Bossen leersum na valwind: ©Staatsbosbeheer 2021

https://www.heuvelrug.nl/boomdoneren

https://groeneruimte.nl/nieuws/bericht.php?id=233872

Zie eerder op Aanbestedingsnieuws:

LCC-methodiek Ruyten Instituut redt bomen van aanbesteding

Recente bomen aanbestedingen

Levering bomen wandelend bos Leeuwarden

Raamovereenkomst nader onderzoek bomen 2021-2025 Eindhoven

Levering van bomen en beplanting Gorinchem

en over de storm:

https://nos.nl/artikel/2386058-knmi-bevestigt-noodweer-bij-leersum-was-valwind

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *