NS dochter Abellio wint Engelse aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

NS dochter Abellio wint Engelse aanbesteding

Volledige NS-dochter Abellio heeft een Engelse aanbesteding gewonnen om het openbaar vervoer te regelen in de West-Midlands; de regio rondom Birmingham. Het Department for Transport (DfT) heeft de concessie uitgeschreven en naast Abellio toegekend aan  East Japan Railway Company and Mitsui & Co. Met de order is 1 miljard gemoeid. De concessie is langjarig en loopt nog tot maart 2026.

Bron: NS Abellio Jaarverslag 2016

Dft verwacht 20.000 extra stoelen voor tijdens spitsuur in Birmingham, 180 nieuwe wagens en een compensatieregeling bij meer dan 15 minuten vertraging. Daarnaast moet er gratis WiFi op de belangrijkste lijnen ter beschikking komen en een smart ticketing systeem.

Enig andere deelnemer Go Ahead, een Joint Venture van het Italiaanse Govia en het Franse Keolis, heeft nadat het nieuws bekend werd, teleurgesteld gereageerd. Govia had naar eigen zeggen  enkele forse verbeteringen voor het netwerk voorgesteld. Het aandeel Govia maakte toen het nieuws bekend werd, een flinke koersval.

Abellio opereert in markten voor reizigersvervoer in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Abellio UK is op dit moment de vierde grootste treinexploitant in het Verenigd Koninkrijk met een jaaromzet in 2016 van € 1,9 miljard

Abellio is in Nederland vooral bekend vanwege de aanbesteding in Limburg. Die aanbesteding werd door Abellio gewonnen, maar door de provincie werd ingetrokken nadat er fraude was geconstateerd. De directeur van zittend vervoerder Veolia was door de NS opgekocht voor een betere informatiepositie bij de aanbesteding. De opdracht werd naderhand aan Arriva gegund.

Bron: TFWM, 10 augustus 2017

Zie ook:

http://www.telegraph.co.uk/business/2017/08/10/abellio-wins-west-midlands-rail-franchise-southern-operator/

https://www.tfwm.org.uk/about-us/network-west-midlands/

https://www.tfwm.org.uk/news/mayor-welcomes-near-1-billion-rail-investment/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *