Noord-Holland stimuleert biodiversiteit akkers met CLM tool – Aanbestedingsnieuws

Noord-Holland stimuleert biodiversiteit akkers met CLM tool

Noord-Holland werkt samen met Bayer Crop Science, 6 akkerbouwers, LTO Noord, Collectief Noord-Holland Zuid, gemeente Haarlemmermeer, met het programma Groen Kapitaal, NMCX Centrum voor Duurzaamheid en Bayer Crop Science via Bayer ForwardFarming. CLM begeleidt en ondersteunt het project. Bayer Crop Science maakt het project financiëel mogelijk.

In 2018 werd al een en ander over het project bekend, onder de noemer Vitaal Platteland. BASE staat voor Bermen, Akkers, Sloten en Erven, volgens CLM. Onderdeel van het GreenBASE plan is ook, dat de gemeente Haarlemmermeer de bermen anders gaat bemaaien, om de bloemen een kans te geven.

© Noord Holland 2019

In hoeverre dat ook zo is, wordt dan afgemeten aan de Gaia biodiversiteitsmeetlat. Dat blijkt een door RVO gesponsorde en door CLM ontwikkelde tool te zijn voor het bevorderen van biodiversiteit. De boer moet zijn gegevens van zijn erf invoeren en er rolt een bloembeheer advies uit.

Directeur Kuneman zegt over zijn tool:

Willen we biodiversiteit stimuleren, dan moeten we het voor de boer simpel maken. De Gaia-meetlat is een praktische tool die vragen stelt die de boer kan beantwoorden zonder dat hij veel hoeft op te zoeken.” Het onderscheid tussen een pinksterbloem of koekoeksbloem hoeft hij of zij dan ook niet te kennen. Wel komen er vragen voorbij als: Heeft u bomen, heggen, sloten? Doet u aan uitgesteld maaibeheer zodat grutto’s kunnen nestelen? Ook staan er in de akkerbouwversie 80 concrete tips.

De meetlat is ook opgepikt door een hele serie van internationale bedrijven. van Unilever en Tesco en McCain. De meetlat maakt nu onderdeel uit van de Cool Farm Tool. Deze internationale tool meet biodiversiteit en de uitstoot van broeikasgassen bij hun leveranciers.” CLM ontwikkelde de Gaia-meetlat hiervoor verder door. Samen met Cambridge University is de tool nu extra gefundeerd op wetenschappelijk bewijs. Is er keihard bewijs voor een maatregel? Dan telt die zwaarder mee voor de eindscore.

De komende jaren richt GreenBASE zich, zo bericht Noord-Holland, op monitoring van bestuivers en natuurlijke vijanden in akkerranden en bermen. Denk daarbij aan zweefvliegen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes en sluipwespen, aldus de provincie. Dat monitoren blijkt door studenten en scholieren van het NCMX Centrum voor Duurzaamheid te gebeuren, met medewerking van Naturalis.

Zie ook:

https://www.noord-holland.nl/Actueel/Archief/2019/Juli_2019/GreenBASE_samenwerken_voor_meer_biodiversiteit_in_de_Haarlemmermeer

https://www.clm.nl/news/464/73/GreenBASE-samenwerken-aan-een-productieve-en-kleurrijke-Haarlemmermeer

https://www.nmcx.nl/bewoners/natuur/activiteiten/greenbase-workshop-4-juni-bestuivers-tellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *