Noord-Holland legt 3 miljoen bij tegen schrappen buslijnen na duurzame aanbesteding

Het provinciaal bestuur van Noord-Holland heeft 3 miljoen extra toegezegd voor het busvervoer op de onrendabele lijnen in Noord Holland Noord. Dat volgt op bewonersprotest tegen het resultaat van een concessie-aanbesteding waarbij winnaar Connexxion in zijn duurzame programma besloot om enkele lijnen te schrappen. PvdA-statenlid Nico Papineau Salm heeft enkele verbeteringsvoorstellen gedaan die moeten worden verwerkt in het nieuwe lijnenstelsel.

In de nieuwe concessie gaan 83 zero-emissie bussen rijden. Het dekkingsvoorstel van Connexxion komt uit de onrendabele lijnen zelf. Daarmee zou lijn 152 van Julianadorp naar Callantsoog verdwijnen. Ook de lijn van Egmond aan zee naar Castricum 164 zou worden geschrapt, volgens het inschrijvingsvoorstel van Connexxion.

Samen met inwoners en verschillende lokale PvdA fracties stelde Papineau Salm een aantal voorstellen op die hij begin januari indiende bij GS. Naast het verzoek om deze voorstellen te verwerken in het uiteindelijke vervoerplan vroeg de PvdA NH ook aan GS om de daarvoor benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen. Die plannen werden gesteund door bijna alle statenleden. Gedeputeerde Post zegde in haar reactie op het debat haar steun toe voor de voorstellen en vroeg de commissieleden om hun beurt hun steun uit te spreken, zodat ze snel tot uitvoering kan overgaan.

©Pvda 2018

Indiener van het voorstel Statenlid Nico Papineau Salm: “De PvdA NH heeft altijd gepleit voor goede bereikbaarheid van alle delen van Noord-Holland, dus ook het platteland. Onze zorg is dat het schrappen van deze lijnen deze gebieden slechter bereikbaar zullen maken. Als gevolg hiervan zal de kwaliteit van leven van de inwoners die niet over een auto beschikken worden aangetast. Omdat dit voor ons onacceptabel is, heb ik deze voorstellen ingediend.”

Bron: PvdA Noord-Holland / Dagblad Hollandse Kroon, 14 maart 2018

Zie eerder op Aanbestedingsnieuws:

Minder bussen in kop van Noord-Holland na duurzame aanbesteding 28 september 2017

Noord-Holland koopt bussen duurzaam in, 15 september 2016

Noord-Holland gunt langjarige concessie aan Connexxion 26 mei 2017

Noord-Holland gunt vervoersconcessie aan Connexxion 7 juli 2017

 

 

redactie Auteur

Geef een reactie