Nauwgezette excuses van wethouder Dronten datalek TenderNed – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Nauwgezette excuses van wethouder Dronten datalek TenderNed

De wethouder van Dronten, Ton van Amerongen, maakt heel precieze excuses ten aanzien van het datalek van TenderNed. Aanbestedingsnieuws stelde in juli aan de kaak dat via TenderNed op zeer grote schaal gegevens van onder meer gehandicapte kinderen bekend werden gemaakt. De wethouder van Dronten betreurt het nu tegenover onder meer FlevoPost dan van 5 adressen van gebruikers van leerlingenvervoer de precieze huisadressen waren gegeven.

In 201 gevallen stond daar geen huisnummer bij, in vijf gevallen helaas wel.’ Voor de minder precies bekend gemaakte huisadressen, 206 in totaal, heeft hij geen spijt. Persoonsgegevens mogen volgens de privacywetgeving alleen bekend maken voor zover het strikt noodzakelijk is en alleen met uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar van die gegevens. De 5 gezinnen hebben telefonisch excuses gekregen en de andere 201 krijgen een brief thuis.

(Edit: Zie verder De Drontenaar
https://dedrontenaar.nl/gemeente/gemeente-dronten-publiceert-vijf-huisadressen-van-leerlingen-en-biedt-excuses-aan )

een willekeurig huisnummer: bron Pixabay

Uit onderzoek van Aanbestedingsnieuws bleek al op 7 juli dat op zeer grote schaal prive-gegevens van derden, onder meer gehandicapte kinderen bekend werd gemaakt via TenderNed. Aanbestedingsnieuws maakte daarbij ook bekend dat het vaak niet nodig is om gedetailleerde kennis van het huisnummer te hebben om te achterhalen om wie het gaat. Een postcode is al meer dan genoeg. Bovendien ligt de kwetsbaarheid van gehandicapte kinderen niet exclusief in het huisnummer. Ook de informatie over hun verjaardag of wanneer zij op school zijn is al interessant genoeg voor kwaadwillenden.

TenderNed zelf meent dat de verantwoordelijkheid voor de publicatie van de gegevens exclusief bij de gemeenten ligt en dat het daar zelf he-le-maal niets aan kan doen. Zij publiceren het alleen maar. Onder verwijzing naar de algemene voorwaarden van TenderNed, ligt de verantwoordelijkheid van publicatie van gegevens bij de eindgebruiker. Dat is door meerdere privacy-experts tegenover de redactie van Aanbestedingsnieuws al in juli actief weersproken.

Overigens gaat het datalek niet alleen om gehandicapte kinderen. Ook van ouderen die gebruik maken van de regiotaxi worden gedetailleerde haal en brenggegevens  Het gaat dan om onder meer persoonsgegevens, verjaardagen, rijtijden, schooltijden, of er een rolstoel mee moet, maar ten aanzien van gegevens van schoonmakers of zwembadpersoneel bijvoorbeeld ook om de uitkeringssituatie via welke zij aan het werk zijn, wat hun uurtarief is.

Zie eerder:

8 september 2017 VVD Pijnacker Nootdorp stelt vragen over privacylek Tenderned

7 september 2017 PIANOo: Let op hoe je ons TenderNed gebruikt

6 september 2017 Valkenswaard trekt boetekleed aan omtrent datalek Tenderned

5 september 2017 RTL Nieuws: TenderNed informatielek gaat om zeker 1800 kinderen

7 juli 2017 TenderNed schendt privacy gehandicapte leerlingen met publicatie aanbestedingen 

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2 thoughts on “Nauwgezette excuses van wethouder Dronten datalek TenderNed

  1. Het zal wel aan vastgoedmeisje liggen dat ik het me niet goed kan voorstellen, maar je hebt toch als kinderlokker gewoon genoeg aan een lijstje met schooltijden om voorbij te komen rijden met een bus vol boze clowns met snoepies?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *