Multipurpose Vessels RWS opgeleverd – Aanbestedingsnieuws

Multipurpose Vessels RWS opgeleverd

Op 17 december 2020 is het Multi Purpose Vessel (MPV) Scheldestroom officieel opgeleverd. Dit is de laatste van een serie van 3 energiezuinige schepen, die in opdracht van Rijkswaterstaat Rijksrederij zijn gebouwd.

©RWS 2020

Eerder in 2020 werden de Waddenstroom en de Merwestroom al opgeleverd. Zoals de naam, Multi Purpose Vessel, al aangeeft, zijn de schepen voor meerdere taken en opdrachtgevers, als de Kustwacht en douane, inzetbaar. De nieuwe schepen combineren diverse functies, zoals vaarwegmarkering en meten van bijvoorbeeld de waterkwaliteit, op 1 schip. Functies die voorheen door meerdere schepen werden uitgevoerd. De inzet is daardoor nog efficiënter. De schepen gaan varen op de grote binnenwateren, de zeearmen, de Waddenzee en de kustwateren.

De MPV-30 is zeer energiezuinig. Het schip is uitgerust met accu’s, waarmee het de dagelijkse werkzaamheden kan uitvoeren. Doordat de motoren minder gebruikt worden, is het brandstofverbruik laag. De restwarmte van de aanwezige generatoren wordt hergebruikt voor bijvoorbeeld verwarming. Ook heeft het schip zonnepanelen voor bijvoorbeeld de stroom en licht in de accommodatie van de bemanning. Doordat de schepen ’s nacht niet operationeel zijn en meestal in een haven liggen, kunnen de accu’s gemakkelijk worden opgeladen met walstroom.

De Rijksrederij staat voor een brede taakuitvoering in een divers en uniek werkgebied. De Rijksrederij is continu bezig om haar schepen efficiënter, veiliger en duurzamer te maken. Met de oplevering van dit vaartuig is een mooie stap gezet op weg naar een duurzame en efficiënte vloot.

Bron: Rijkswaterstaat, 17 december 2020

1 thought on “Multipurpose Vessels RWS opgeleverd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *