Movares en Strukton in RWS bouwteam voor onderhoud gietijzeren vuurtorens
Afgelopen periode heeft Rijkswaterstaat (RWS) samen met Movares de openbare Europese aanbesteding voorbereid en uitgevoerd voor het groot onderhoud van de gietijzeren vuurtorens. Met deze aanbesteding zijn we op zoek gegaan naar een aannemer om samen met Movares een bouwteamovereenkomst aan te gaan.
Het doel van de bouwteamovereenkomst is om het ontwerp voor het groot onderhoud van de gietijzeren vuurtorens verder uit te werken om tot een haalbaar en technisch uitvoerbaar ontwerp en een betrouwbare uitvoering te kunnen komen. Van de aannemer wordt daarbij verwacht ook zijn uitvoeringskennis en ervaring in te brengen.
Gietijzeren torens hebben sterk afwijkende eigenschappen ten opzichte van modern staal. Gietijzer is gevoelig voor brosse breuk en scheurvorming bij veroudering onder meer door de gebrekkige taaiheid van het materiaal.
Aannemersbedrijf Strukton Wegen en Beton B.V. heeft de opdracht voor het bouwteam van de 3 gietijzeren vuurtorens gegund gekregen.
Bij de aanbesteding hebben meerdere partijen ingeschreven. Hierbij zijn plannen van aanpak voor Samenwerken & Expertise en Financieel plan & Projectorganisatie ingediend. Deze plannen van aanpak waren doorslaggevend in de beoordeling van de inschrijvers op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Aannemers bedrijf Strukton heeft – volgens RWS – met kop en schouders de beste plannen ingediend en is zodoende als beste uit de bus gekomen, met name het voorstel over de samenwerking had veel toegevoegde waarde.
In 2023 is in samenwerking met ingenieursbureau Movares in opdracht van Rijkswaterstaat onderzoek gedaan naar de toekomst van 3 gietijzeren vuurtorens (Lange Jaap, Scheveningen en Westkapelle Laag). Hierbij zijn verschillende scenario’s onderzocht en het scenario renoveren en stabiliseren kwam naar voren als voorkeursscenario, maar er zijn nog onzekerheden en risico’s ten aanzien van de haalbaarheid van het scenario.
Tegelijkertijd heeft RWS geconstateerd dat vervolgonderzoeken om het restrisico in de beoordeling verder te verkleinen, meegenomen kunnen worden in de ontwerpfase. Daarbij zal onder meer gelet worden op de maakbaarheid, risico’s en inzicht in daarmee gemoeide kosten voor herstel. Daaruit moet blijken of dit voorkeursscenario ook daadwerkelijk uitvoerbaar is.
Eerder concludeerde Rijkswaterstaat dat er al veel was onderzocht maar daar geen actie op was ondernomen in de vorm van onderhoud:
De conclusie die uit deze tijdlijn is te maken is dat de nodige onderzoeken zijn gedaan, zowel visuele onderzoeken als monsternames, proeven of andere methoden, maar dat deze onderzoeken niet hebben geleid tot het goed beheren en onderhouden van deze gietijzeren vuurtoren. Het uitblijven van goed onderhoud kan bijgedragen hebben aan de zorgelijke staat waarin de vuurtoren de Lange Jaap zich nu bevindt.
Opvallend want in een schaderapport van januari 2020 van Rijkswaterstaat staat juist dat er meer onderzoek nodig is in de vorm van een virtueel model, door een geëquipeerd constructieadviseur. In 2022 inventariseert Rijkswaterstaat aangeboden oplossingen en daarin zit naast, wat op het oog het meest logisch lijkt, het vervangen van gietijzer door nieuw gietijzer, oplossingen als met drones vliegen en in kaart brengen en oplossingen voor “nieuwbouw” en “weghijsen”en alles “volgieten met epoxyhars”, in de ogen van Aanbestedingsnieuws geen oplossing maar opgeven.
Er is dus expertise voor nodig, zeg maar gerust kennis. En als er nou iets is bewezen sinds de inwerkingtreding van de nieuwe Aanbestedingsrichtlijn dan is het wel dat het niet goed mogelijk is om kennis in te kopen met een aanbesteding. Het blijkt ook wel uit dat Rijkswaterstaat laat schieten met hagel van goede maar ook belachelijke oplossingen om tot een schema te komen van goede en belachelijke oplossingen, zodat de managers van Rijkswaterstaat kunnen zien dat er veel ambtenarenzweet in zit. Maar er is nog steeds erg weinig garantie dat de bij een aanbesteding los van de al aangeboden oplossingen, ogenschijnlijk totaal willekeurig gekozen aannemer, een wegenbouwer, nu zo bijzonder veel verstand heeft van vuurtorens dat die dit laat uitvoeren met daarbij gebruik maken van de Goede Oplossingen en niet de belachelijke oplossingen. https://open.rijkswaterstaat.nl/publish/pages/8330/27012022_overzicht_ingediende_idee_n_en_suggesties_voor_vuurtoren_lange_jaap.pdf
Déjà vu, het inkopen van kennis wordt ten burele van aanbestedingsambtenaren totaal gebagatelliseerd. De inkopende ambtenaren moeten namelijk iedere gietijzer-restaurateur met jarenlange vakkennis op basis van het gelijkheidsbeginsel compleet gelijk behandelen met Aannemer/Sloper AllesNaarDeRatsmodee en ANDR is op de een of andere geheimzinnige manier steeds de aannemer met de laagste prijs en de economisch meest voordelige aanbieding. Het is niet gelijk. Ongelijke monniken met Gelijke Kappen, bij de Harrie met de bolle kop staat de monnikskap als een puntmuts. Het dan toch gelijk behandelen is een voorkeur geven aan complete infantilie, slopen en destructie.
Rijkswaterstaat probeert zich tegen dit voorgenomen falen op recept in te dekken met een disclaimer. Het ligt niet aan RWS als de aannemer alles sloopt. Of in de woorden van RWS:
Rijkswaterstaat verwacht van de aannemer uitvoeringskennis en -ervaring in te brengen. Het resultaat van de bouwteamfase wordt een definitief- en technisch ontwerp. Op basis van het technisch ontwerp wordt de minister aan de hand van een advies gevraagd een besluit te nemen over de volgende fase.
De 2 gietijzeren vuurtorens Scheveningen en Westkapelle Laag zijn vergelijkbaar in de manier waarop ze zijn gebouwd en vertonen, in mindere mate, dezelfde problematiek als de Lange Jaap. Het risico dat de voorkeursoptie niet haalbaar zal blijken, is voor deze vuurtorens kleiner.
Er is gekozen voor een aanpak waarin ervaringen uit de ontwerpfase van de vuurtoren de Lange Jaap worden meegenomen naar de volgende 2 vuurtorens. Eerst zal daarom de ontwerpfase voor de vuurtoren in Huisduinen (de Lange Jaap) afgerond worden, vervolgens wordt gestart met de ontwerpfasen van de andere 2 vuurtorens. De uitvoering vindt daardoor ook gefaseerd plaats, waarbij de technische staat van de vuurtorens leidend is.
(cursivering Red AN)
Bron: Rijkswaterstaat 23 juli 2024
NDR
Dussss. Hoe gaat Strukton van de afdeling beton, deze scheur in het gietijzer in bovenstaande afbeelding proberen op te lossen. De toekomst voorspellen is niet zo heel moeilijk. De dokters die de boel nog kunnen redden, schreeuwen en stampen vanaf de zijlijn. Sja zeggen de slopers dan, de “beste stuurlui staan aan wal” , wij hebben die opdracht toch, en wij zien maar een mogelijkheid en dat is wegvoeren, oh en alles overgieten met epoxyhars. De Slopers maken een mooi voorstel dat de rouwverwerking van de nog lang niet overleden patiënt Lange Jaap dragelijk en acceptabel maakt en dan mag de Minister euthanaseren en het uitleggen aan de boze kiezer en aan Lange Jaap. En wie klaagt, wordt ingebalmd met epoxyhars.
De duivel is steeds lastiger wegmeppen. Het is te hopen dat het nieuwe kabinet meer oog heeft voor de problemen met inkopen van kennis door aanbestedingen, dan dat de vorige Rutte-kabinetten hadden. Want maling hebben aan historische waardes is inderdaad heel goedkoop maar op het eind ziet heel Nederland eruit als Lelystad.