Mona Keijzer trekt 1 miljoen uit voor innovatie MKB Zuid-Holland

Vier innovatieve projecten in Zuid-Holland krijgen 1 miljoen subsidie van het Rijk, de provincie en de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Het gaat om High Tech kassen, circulaire hotel- en kantoorruimten en sensortechnologie in sectoren zoals de bloementeelt. In totaal gaan 47 Zuid-Hollandse MKB-ondernemers samenwerken om dit te realiseren. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Zuid-Holland) en MRDH-bestuurslid Maarten Struijvenberg reikten maandag 15 januari de financiële ondersteuning uit tijdens een werkbezoek aan The Green Village in Delft.

“Nederland is Europees innovatieleider en presteert vooral goed als het gaat om het aandeel van het MKB in innovatie en de onderlinge samenwerking van deze bedrijven. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Opkomende economieën in Azië ontwikkelen hun kenniseconomie in hoog tempo en concurreren daarmee in toenemende mate met onze banen en inkomsten. Door het stimuleren van een sterke, regionale economische structuur, waartoe deze Zuid-Hollandse projecten behoren, kunnen MKB’ers door innovatie blijven bijdragen aan ons verdienvermogen”, aldus staatssecretaris Keijzer.

Het ministerie van EZK, de provincie en de 23 gemeenten in de Metropoolregio zetten ieder op hun eigen manier stappen om innovatief MKB in de regio de stimuleren. Deze gezamenlijke financiële ondersteuning komt beschikbaar via een regionale variant van de Innovatie Prestatie Contracten, een landelijke regeling van het ministerie die gezamenlijke innovatieprojecten van tien tot twintig bedrijven ondersteunt. Volgens het persbericht is dit voor het eerst regionaal toegepast.

Whindweel circulaire kantoren

Het IPC cluster MKB bedrijven rondom de Dutch Windwheel gaat een innovatief totaalconcept uitwerken waarbij bedrijven uit de interieurbranche samenwerken met technologiebedrijven in sensoren en ICT samenwerken voor de allereerste circulaire hotelkamer en kantoorkamer. Die moeten worden ontwikkeld volgens de “inclusieve criteria van de “Well ™ standaard””. Ze noemen het Smart Spaces as a Service; het rapport vat dat zo samen:

Het idee is dat er een hotel- of kantoorkamer wordt ontwikkeld “waar producten gebruikt en hergebruikt kunnen worden.” Waar door slimme samenwerkingen en service business modellen, materialen terugkeren naar de producent, en zo de kringloop gesloten kan worden. Waar data gegenereerd wordt die informatie geeft over gebruik en status van spullen. Waar data informatie geeft over microklimaat en actuatie geeft ten behoeve van luchtkwaliteit en energiebalans. Kortom, een hotelkamer die de hotelmanager ontzorgt, en maximale comfortbeleving garandeert voor de gebruiker.

S+B Rotterdam B.V.
 Architektenburo en Bouwburo Coors B.V.
 Powerwindow B.V.
 Studio Wynd
 Sustainable Dance Club B.V.
 Mapiq
 Dsa B.V.
 Kindow B.V.
 Quantified Air B.V.
 Kok Houtagenturen B.V.
 WellsunI

n de gechargeerde woorden van Aanbestedingsnieuws komt er een camera te hangen in de hotelkamer zodat het management zeker weet dat de gasten de handdoeken niet meenemen; “Kunnen we ze hergebruiken. Hartstikke circulair.”

Dan was er nog € 122.507 (€155.507)   voor innovaties bij gewasbescherming. Hierbij zijn twee deelclusters gevormd rondom de gewassen roos en gerbera. De ene groep richt zich op het gebruiken van machine-learning voor gewasherkenning en de andere groep richt zich op data-analyse, sensoring en een zelfsturende kas.

Tuinbouw Techniek Ontwikkeling
deelnemers
 Klondike Gardens V.O.F.
 Batist Oranjepolder B.V.
 Nell Gerbera Cultures B.V.
 Koop Gerbera
 Zwethco B.V.
 Firma gebr. Van Veen
 Breugem V.O.F.
 Kwekerij De Zuidplas
 Rozenkwekerij Porta Nova B.V.
 Van den Berg Roses Nederland B.V.
 vd Berg Gerbera

Verder was er nog € 238.430 (€268.430) voor sensortechnologie en robotisering, al is het rapport hier niet echt duidelijk over wat voor soort toepassingen van sensortechnologie aan gedacht wordt, het is in elk geval iets met sneller profiteren van innovaties

“Een samenwerkingsverband van mkb bedrijven verbonden door het gebruik van sensortechnologie en robotisering gaat onder leiding van stichting de Forward Economy samenwerken om sneller te kunnen profiteren van innovaties.”  voor:

 Applikon Biotechnology B.V.
 Sendot Research B.V.
 Hyperion Technologies B.V.
 BBO Netherlands B.V.
 Hukseflux Thermal Sensors B.V.
 Softs Nederland B.V.
 Grimme
 Johan Sports B.V.
 Oosterhuis Solutions B.V.
 Niverplast B.V.

En als klap op de vuurpijl € 375.000 (€420.000)
voor de Stichting Hortivation. Stichting Hortivation heeft bedrijven benaderd om in dit IPC gezamenlijk te werken aan nieuwe kascomponenten en totaalconcepten voor toepassing in het buitenland. Het gaat om:

 CMO Ap B.V.
 Agro Partners Tuinbouwtechniek B.V.
 Bosman International B.V.
 Bergschenhoekse Constructiebouw B.V.
 Debets Schalke B.V.
 Hogervorst-Tabben B.V.
 Horconex B.V.
 KG Systems B.V.
 KUBO Tuinbouwprojecten B.V.
 Nobutec B.V.
 Olsthoorn B.V.
 Technokas B.V.
 Van der Valk.Kleijn B.V.
 Van Amelsvoort Kassenbouw B.V.
 Zwirs Horti Projects

High tech tuinbouwkassen zijn een belangrijk exportproduct van Nederland. In steeds meer landen ontstaat een behoefte aan geavanceerde “Integrated Growing Systems”. De sector tuinbouw toeleveranciers bestaan uit gespecialiseerde componentenleveranciers en aanbieders van turn key oplossingen. Omdat het klimaat en de gebruikerseisen per land verschillen hebben de bedrijven behoefte aan nieuwe producten toegespitst op de lokale omstandigheden. Ook is er behoefte aan nieuwe totaalconcepten (combinaties van producten, Integrated Growing System) geschikt voor specifieke situaties in het buitenland.

 

redactie Auteur

Geef een reactie