Mobilis en Dura Vermeer versieren Amsterdamse bruggen – Aanbestedingsnieuws

Mobilis en Dura Vermeer versieren Amsterdamse bruggen

Fraaie kunstwerken sieren de hulpbruggen van de Oranje Loper in hartje Amsterdam. Van het Mercatorplein tot aan de Dam springen acht kleurrijke Kunstbruggen in het oog. Een belangrijke mijlpaal in de opgave van de Oranje Loper voor de Gemeente Amsterdam samen met Mobilis en Dura Vermeer waarin 9 bruggen en 5 straten worden vernieuwd. ‘Een uitdagende opgave, want dit kunstproject draait in eerste instantie om voetgangers en kabels.’

De Oranje Loper is 3,5 km lang en loopt van het Paleis op de Dam richting het Mercatorplein. De opgave  krijgt een extra dimensie door echte kunstenaars een kans te geven om van die bouwprojecten een kunstwerk te maken. Voor het resultaat is een slimme tussenvorm gekozen. De basis van de onderbouw voor de kabels en leidingen is steeds hetzelfde. ‘We variëren met het patroon op de panelen aan de zijkant en de kleur. Daar hebben de kunstenaars ruimte gekregen voor hun ontwerp. En het is fantastisch om te zien hoe bijzonder dat uitpakt en hoe iedereen zich inzet om alles op tijd klaar te krijgen. Er zijn op het laatste moment nog moertjes met de hand bijgeverfd en aangeschroefd. Dat zegt toch echt iets over passie voor je project en de stad’, schetst Victor Nugter van Amsterdam.

Een kunstwerk betekent in bouwtaal heel iets anders dan voor de gemiddelde Amsterdammer. De wereld van civiel en kunst vloeien bij de Oranje Loper in elkaar over, versterken elkaar en vullen elkaar aan. Samenwerken met échte kunstenaars is niet vanzelfsprekend. Bouw maar eens een Kunstwerk op een kunstwerk van A naar B. Het resultaat is hier dat de gemeente Amsterdam na een intensief bouwtraject acht demontabele Kunstwerken rijker. Het zijn acht gekleurde blikvangers met mooie namen als Kreukel, De Ontdekkersbrug, De Octopus of De Oase. Extra aspect is de licht-kunst die in het donker in het water spiegelt, uiteraard met energiezuinige leds.

‘Kabels en leidingen zijn een risico bij de renovatie van een brug. Die wil je niet raken. Omleggen in een u-vorm via een tijdelijke constructie is dan een goede oplossing. Dat klinkt als een eenvoudige klus, het werk aan de historische bruggen moet immers nog beginnen’, weet Rick. ‘Het waren meteen al acht projecten waar we anderhalf jaar mee bezig zijn. Bijna alle werkzaamheden deden we vanaf het water. Zo zijn pontons gebruikt om te kunnen werken en schaften gebeurde vanuit de drijvende bouwkeet. Tegelijk met de Kunstbruggen is ook al gewerkt aan de uitvoering van brug 108 en de afronding van de ontwerpen voor de andere acht bruggen.

Bron: Mobilis, 21 december 2022

https://www.mobilis.nl/nl/actueel/kunstbruggen-met-grote-k-oase-en-octopus-sieren-oranje-loper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *