Mobilis, Boskalis, Van Gelder winnen OV-terminal Amsterdam Zuid – Aanbestedingsnieuws

Mobilis, Boskalis, Van Gelder winnen OV-terminal Amsterdam Zuid

Bouwcombinatie Nieuw-Zuid (Mobilis, Boskalis, Van Gelder) krijgt de opdracht voor de bouw van de Openbaar Vervoerterminal Amsterdam Zuid. Donderdag 26 augustus hebben de betrokken partijen hun handtekening gezet onder het eerste deel van de overeenkomst. Het contract omvat de bouw van een nieuwe ondergrondse passage en de verbreding van de bestaande ondergrondse passage van station Amsterdam Zuid, om te voorzien in het groeiende aantal reizigers.

De opdracht bestaat uit twee delen: de bouw van de tweede stationspassage en de vernieuwing van de huidige passage. Bij de opdracht voor OVT Amsterdam Zuid wordt een zogenoemd twee-fasen-aanpak toegepast. Voordat de bouwfase begint, gaan de opdrachtgever en de bouwcombinatie, op basis van het definitief ontwerp van Zuidasdok het uitvoeringsplan, de risico’s en definitieve contractsom bepalen. Als daarover begin volgend jaar overeenstemming is, volgt fase twee voor de daadwerkelijke uitvoering. Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. De uitvoerende werkzaamheden van Nieuw-Zuid zullen naar verwachting in juli 2022 beginnen; de oplevering van de tweede stationspassage, de zogenoemde Brittenpassage, is uiterlijk in 2027 voorzien.

De opdrachtgevers van Zuidasdok zijn: het Rijk, de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en gemeente Amsterdam. De uitvoerende organisaties voor Zuidasdok zijn Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam, samen vormen zij de projectorganisatie Zuidasdok. Het bouwconsortium Nieuw-Zuid bestaat uit TBI-onderneming Mobilis, Boskalis en Aannemingsmaatschappij Van Gelder.

Project Zuidasdok
Foto: RWS

Met het Zuidasdok verbreedt de A10-Zuid van acht naar twaalf rijstroken. Bij de Zuidas komt de snelweg onder de grond om zo ruimte te maken voor het totaal vernieuwde station Amsterdam Zuid. Daardoor kan dit station zich ontwikkelen tot een comfortabel en hoogwaardig internationaal vervoersknooppunt.

“Dit is een bijzonder moment, want dit moment betekent een mijlpaal in de realisatie van Zuidasdok. Het project wordt opgeknipt in deelprojecten, waarvan deze gunning de eerste is. Met de uitbreiding van het station en het deels ondergronds brengen van de A10 maken we de Zuidas in de toekomst beter bereikbaar en het tweede centrum van Amsterdam”.
Michele Blom, directeur-generaal Rijkswaterstaat

Ook Boskalis is zeer te spreken over het contract. Zo laat Peter van der Linde, Algemeen directeur Boskalis Nederland, weten: “We zijn verheugd om samen met onze consortiumpartners en opdrachtgever Rijkswaterstaat aan de hand van deze bijzondere twee-fasen-aanpak de Openbaar Vervoerterminal Amsterdam Zuid te realiseren en daarmee een belangrijke bijdrage te leveren aan het waarborgen van de bereikbaarheid van de regio. Binnen dit belangrijke infrastructuurproject richten wij ons met name op de aanleg van civiele kunstwerken en grondverzet, waarvoor we onze jarenlange civieltechnische en grondexpertise zullen aanwenden.”

Bron: Boskalis, 26 augustus 2021

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *