Melkpoeder voortaan aanbesteed door EU
Melkpoeder wordt voortaan niet meer met een subsidieregeling opgekocht door de Europese Unie. Tot voorheen gebeurde dat met een vaste interventieprijs. Dat was onderdeel van het gemeenschappelijke landbouwbeleid. De bedoeling is om het melkpoeder voortaan incidenteel, via aanbestedingen in te kopen van de boeren.
De landbouwministers hebben dat besloten in een poging nieuwe prijsdalingen te voorkomen en de markt te stabiliseren. Op melkpoeder is sinds begin dit jaar een run, met enkele mindere periodes, nadat in China melamine besmetting in melk is geconstateerd.
Handelaren kopen babymelk Nutrilon op en verschepen het naar China. 10% van de Chinese melk is met melamine besmet. Met dit kunsthars werd het eiwitgehalte kunstmatig opgekrikt. Het gezamenlijke aandeel van China en Hong Kong in de Nederlandse exportwaarde van babymelkpoeder nam toe van 10 procent in 2005 tot 67 procent in 2015.
De Europese Unie zit zelf desondanks nog met een flinke voorraad (volgens het persbericht 400 000 ton in 2017) opgekochte melkpoeder. Grote zorg van de boeren is nu, dat de hoeveelheid melkpoeder die Europa eerder opgekocht heeft om de markt te ondersteunen, opnieuw op de markt wordt gebracht. Dat heeft de EU ook gedaan, in meerdere (verkoop)tenders.
Daardoor komen de prijzen echter onder druk te staan en moeten boeren onder de kostprijs leveren van 30ct per liter. De tenders waren volgens berichtgeving van de EU niet zo succesvol, de geboden prijs lag ver onder de marktwaarde.